Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Είμαι πιο κεϋνσιανός από τους οικονομολόγους-σταρ

Στην Γερμανία πιθανότατα βασιζόμαστε περισσότερο στον Κέυνς από τους λεγόμενους οικονομολόγους-σταρ, δήλωσε την Τρίτη στην Bundestag ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πολλοί χρησιμοποιούν τα όσα είπε αποσπασματικά, συμπληρώνει.

Σόιμπλε: Είμαι πιο κεϋνσιανός από τους οικονομολόγους-σταρ

Επίθεση σε οικονομολόγους-σταρ όπως ο Πολ Κρούγκμαν που ασκούν κριτική στην επιμονή του για δημοσιονομική πειθαρχία πραγματοποίησε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας πως αυτός είναι στην πραγματικότητα πιο κεϋνσιανός.

Όπως τόνισε ο ίδιος, μετά από χρόνια μείωσης του χρέους η Γερμανία έχει τώρα το περιθώριο να ρίξει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ στην οικονομία την επόμενη χρονιά ως βοήθεια για τον αριθμό ρεκόρ των προσφύγων που φτάνουν στην χώρα.

«Στην Γερμανία πιθανότατα βασιζόμαστε περισσότερο στον Τζον Μέιναρντ Κέυνς από τους λεγόμενους οικονομολόγους-σταρ» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Δεν είναι πρωτότυπο ούτε σοβαρό – μερικές φορές είναι βαρετό – να προασπίζεσαι την αύξηση του χρέους και την εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα για κάθε οικονομικό πρόβλημα» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής, οι δημοσιογράφοι και οι οικονομολόγοι που τάσσονται υπέρ της τόνωσης μέσω του χρέους ερμηνεύουν αποσπασματικά τον Κέυνς.

«Φυσικά όλοι παραπέμπουν στον Κέυνς, οι οποίοι πιθανώς δεν τον έχουν διαβάσει» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε. «Θέλω να τονίσω ότι έχεις καταλάβει καλά τον Κέυνς μόνο αν δεν συσσωρεύσεις χρέος όταν η οικονομία πηγαίνει καλά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v