Μπορεί το προσφυγικό πρόβλημα να έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και οι οικονομικές του διαστάσεις είναι εξίσου σημαντικές. Το δίχως άλλο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις οικονομίες των βορείων της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα σε κάποιες περιπτώσεις προφέρει λύσεις στα πιεστικά δημογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν -κυρίως η Γερμανία.
Αποκαλυπτική είναι μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), που εκπονήθηκε κατ' εντολή του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν, η οποία εμφανίζει ότι οι αλλοδαποί που ζουν στη Γερμανία «ανακουφίζουν» το κοινωνικό κράτος με ποσά δισεκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, το 2012, τα 6,6 εκατ. άνθρωποι χωρίς γερμανικό διαβατήριο συνέβαλαν με την εργασία τους σε ένα πλεόνασμα ύψους 22 δισ. ευρώ.
Αυτό μάλιστα ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποίησε και η Μαρί Λεπέν που κατηγόρησε τη Γερμανία ότι επιθυμεί να μειώσει τους μισθούς και να προσλάβει «σκλάβους», ανοίγοντας τις πόρτες στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
«Η Γερμανία ίσως νομίζει ότι ο πληθυσμός της είναι ετοιμοθάνατος και είναι πιθανόν να επιδιώκει να μειώσει τους μισθούς και να συνεχίσει να προσλαμβάνει σκλάβους μέσω της μαζικής μετανάστευσης», δήλωσε πρόσφατα μιλώντας στους υποστηρικτές της.
Το σίγουρο είναι ότι οι πρόσφυγες, αφότου περάσουν στην Ε.Ε., προσπαθούν να καταλήξουν στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Γερμανία αποδέχεται ένα υψηλό ποσοστό των αιτούντων άσυλο και η Σουηδία έχει μια φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική, ριζωμένη στην ιστορία του ανθρωπισμού.
Δεν είναι περίεργο λοιπόν, ότι η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο αριθμό των αιτήσεων ασύλου και με μεγάλη διαφορά. Πέρυσι, πάνω από 200.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι αιτήσεις ασύλου ξεπέρασαν αυτόν τον αριθμό. Οι περισσότεροι ειδικοί προβλέπουν ότι το ετήσιο σύνολο θα είναι μεταξύ 450.000 και 800.000.
Η Σουηδία, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 80.000 αιτήσεις το περασμένο έτος και σχεδόν 50.000 μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, είναι η δεύτερη υψηλότερη στη λίστα. Άλλες χώρες προορισμού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθούν να έχουν συγκριτικά μικρό αριθμό προσφύγων και έτσι ανησυχούν περισσότερο για τη μετανάστευση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin