Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Kίνδυνος 55% για παγκόσμια ύφεση «made in China»

Η απότομη προσγείωση της Κίνας μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε νέα ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποιεί ο William Buiter της Citi. Πιο κοντά στο 4% η κινεζική ανάπτυξη. Χωρίς πυρομαχικά οι κεντρικές τράπεζες.

Citigroup: Kίνδυνος 55% για παγκόσμια ύφεση «made in China»

Πιθανότητα 55% για μια νέα παγκόσμια ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια βλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, σε έκθεση που δημοσίευσε το βράδυ της Τρίτης.

Σε αντίθεση με την βουτιά του 2008, η οποία προκλήθηκε από την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, η ύφεση για την οποία προειδοποιεί ο κ. Buiter θα προέλθει από την μείωση της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές και ειδικά την Κίνα.

«Ο κόσμος φαίνεται να αντιμετωπίζει πραγματικό και αυξανόμενο ρίσκο να εισέλθει σε ύφεση, που θα προέλθει από τις αναδυόμενες και ειδικά την Κίνα» τονίζει.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε είναι η εκτίμηση του ότι η ανάπτυξη της Κίνας βρίσκεται ήδη πιο κοντά στο 4% παρά στον στόχο της κυβέρνησης για 7% το 2015. Επιπλέον, αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Ν. Αφρική και η Ρωσία είναι ήδη σε δύσκολη θέση, ενώ η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίας παραμένει χαμηλή.

Ειδικότερα για την Κίνα, ο κ. Buiter εκτιμά ότι είναι αντιμέτωπη «με ένα υψηλό και γρήγορα αυξανόμενο κίνδυνο μιας κυκλικής ανώμαλης προσγείωσης», δεδομένων των χρεών σε τομείς κλειδιά και των διορθώσεων στο χρηματιστήριο και το real estate. Ο ίδιος ανησυχεί πως η απάντηση του Πεκίνου στην εξασθένιση της ζήτησης, με τα χρέη να περιορίζουν το περιθώριο στήριξης από την νομισματική πολιτική.

Όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, ο οικονομολόγος της Citi πιστεύει ότι θα μολύνονταν από την Κίνα μέσω της μείωσης των εμπορικών συναλλαγών. Εν τω μεταξύ, αν το Πεκίνο «ξεφόρτωνε» ένα μέρος από τα 6 τρισ. δολάρια σε ξένα στοιχεία ενεργητικού, θα προκαλούσε σοβαρή αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Η παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί αν χαλάρωναν οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά σύμφωνα με τον κ. Buiter τα περισσότερα πλούσια κράτη έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά είτε γιατί τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα είτε γιατί οι πολιτικοί δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v