Σύροι πρόσφυγες γίνονται χαμηλόμισθοι εργάτες στη Γερμανία

Ως ευκαιρία να τονωθεί το εργατικό δυναμικό βλέπουν κάποιοι Γερμανοί την εισροή προσφύγων στη χώρα τους. Η Γερμανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο και το δυναμικό της συνεχώς συρρικνώνεται. Οι μετανάστες ενισχύουν τη δυνατότητα για ανάπτυξη.

Σύροι πρόσφυγες γίνονται χαμηλόμισθοι εργάτες στη Γερμανία

Ο καλύτερος τρόπος να ενσωματωθούν οι μετανάστες είναι να βρουν εργασία ακόμη και αν πρόκειται για χαμηλόμισθες δουλειές, τονίζουν Γερμανοί αξιωματούχοι, μεταδίδει το Bloomberg.

Τη στιγμή που σχεδόν 5.000 πρόσφυγες φτάνουν στη χώρα καθημερινά και περίπου ένα εκατομμύριο αναμένεται να φτάσουν όλο τον χρόνο, πολλοί Γερμανοί βλέπουν τις νέες αφίξεις ως ευκαιρία να τονωθεί το εργατικό δυναμικό, που συνεχώς συρρικνώνεται στη χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο.

Όπως τονίζει το Bloomberg, η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας θα μειωθεί σε 68 εκατ. μέχρι το 2060, από 80 εκατ. σήμερα. Ταυτόχρονα εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα βρίσκονται σε ηλικία κατάλληλη για εργασία θα πέσει κατά 30%, στα 34 εκατ.

Η ανεργία είναι στο 6,4%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό της από την επανένωση και μετά, πριν από 25 χρόνια.

Επιπλέον, η Nordea Bank εκτιμά πως οι δαπάνες του γερμανικού κράτους για να στεγάσει τους πρόσφυγες θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 5,4 δισ. ευρώ, τονώνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 0,25% μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

«Η Γερμανία αντιμετωπίζει τεράστιες δημογραφικές προκλήσεις», τόνισε ο Jens Weidmann, πρόεδρος της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της χώρας. «Η χώρα θα ωφεληθεί από τη μετανάστευση ανθρώπων με δεξιότητες, και από την άποψη ότι θα ενισχύσει τη δυνατότητά της για ανάπτυξη και επειδή θα τονώσει τις συνδρομές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», επεσήμανε.

Οι μετανάστες «έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό είναι το κίνητρο», υπογράμμισε και ο Enzo Weber, του Ινστιτούτου Ερευνών για την Απασχόληση, ενός think tank στη Νυρεμβέργη που χρηματοδοτείται από το κράτος.

«Έχουν χάσει τα πάντα και τους δίνεται μία νέα ευκαιρία. Αν κινηθούμε σωστά, είναι τεράστια κινητήρια δύναμη», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v