Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: Χαμηλός ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να «τραβήξει την σκανδάλη» τον Οκτώβριο άφησε η Janet Yellen. Αναμένει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό αν συνεχιστεί η βελτίωση στην αγορά εργασίας. Πιο σημαντικός ο ρυθμός με τον οποίο θα αυξηθούν τα επιτόκια.

Yellen: Χαμηλός ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες

Η Fed αποφάσισε να περιμένει όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας στο εξωτερικό και του πιο αδύναμου πληθωρισμού, δήλωσε η Janet Yellen στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της διήμερης συνδρίασης των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας.

H ίδια τόνισε πως η κεντρική τράπεζα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας. Διευρκίνησε ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια κίνηση στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

«Υπό το φως της αυξημένης αβεβαιότητας στο εξωτερικό και το ελαφρώς πιο αδύναμο μονοπάτι για τον πληθωρισμό, η Επιτροπή έκρινε κατάλληλο να περιμένει για περισσότερο στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας περαιτέρω βελτίωσης στην αγορά εργασίας για να ενισχύσει την πεποίθηση της ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα προς το 2%» ανέφερε συγκεκριμένα. 

Η κ. Yellen υποστήριξε ακόμα ότι ο ρυθμός της αύξησης των επιτοκίων είναι πιο σημαντικός από το πότε θα γίνει η πρώτη κίνηση. 

Η επικεφαλής της Fed εξήγησε πως το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας συνεχίζει να υποχωρεί ενισχύει την πεποίθηση της για την αύξηση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, γιατί με βάση τα ιστορικά στοιχεία η μείωση της ανεργίας δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Ερωτώμενη για το αν αυτοί οι συσχετισμοί ανάμεσα στην ανεργία και τον πληθωρισμό έχουν καταρρεύσει, απάντησε ότι ο πληθωρισμός θα είναι πιο κοντά στον στόχο του 2% την επόμενη χρονιά και το 2017 αν υποχωρήσει η προσωρινή πίεση από το ισχυρότερο δολάριο. «Αν η αντίληψη μας για τον μηχανισμό του πληθωρισμού είναι σωστή, θα δούμε ανοδική πίεση στον πληθωρισμό» υπογράμμισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο