Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν θα μείνει για πάντα στην τρόικα

Η ΕΚΤ μπορεί να επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Πως θα ανοίξει ο δρόμος για ελάφρυνση του χρέους. Νωρίς για επέκταση του QE.

Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν θα μείνει για πάντα στην τρόικα

«Η ΕΚΤ δεν θα παραμείνει για πάντα στην τρόικα» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών του ευρωκοινοβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση του Νότης Μαριά. 

Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει το πρόγραμμα τότε η χώρα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και θα ανοίξει ο δρόμος για ελάφρυνση του χρέους, υποστήριξε ο ίδιος.

Όσον αφορά την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για την χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα, να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση και να εξεταστεί το θέμα του χρέους.

Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει στο πλαίσιο του QE ομόλογα μιας χώρας η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών τόνισε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει αν θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προσγειώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών πως επίκειται άμεσα μια επέκταση του προγράμματος. 

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, το ισχυρότερο ευρώ και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων έχουν επιδεινώσει το outlook για τον πληθωρισμό, αλλά χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις για να αποφασιστεί αν οι παράγοντες αυτοί θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, ανέφερε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

«Περισσότερος χρόνος είναι απαραίτητος για να καθοριστεί αν η απώλεια της αναπτυξιακής ορμής στις αναδυόμενες αγορές είναι προσωρινής ή μόνιμης φύσης και να αξιολογηθούν οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την πτώση στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων και πίσω από τα πρόσφατα επεισόδια έντονης μεταβλητότητας στις αγορές», ανέφερε ο κ. Ντράγκι. 

«Θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες και τον αντίκτυπό τους στο outlook για τη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v