Τουσκ: Απόλυτη ανάγκη να ελεγχθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Πρέπει να σταματήσει το χάος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόνισε ο Ντ. Τουσκ. Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία, είπε. Ποσό 1 δισ. θα δοθεί μέσω ΟΗΕ σε Τουρκία, Λίβανο και άλλες χώρες. Οι αποφάσεις για τα κέντρα καταγραφής.

Τουσκ: Απόλυτη ανάγκη να ελεγχθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
Στην ανάγκη ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αναφέρθηκε ο Ντ. Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι αυτή έγινε σε καλό κλίμα αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Σήμερα εξετάσαμε τα δεδομένα για το μεταναστευτικό, τις ανεξέλεγκτες ροές προς την Ευρωπαική Ένωση και συμφωνήσαμε ότι το χάος που επικρατεί στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να σταματήσει, υπογράμμισε.

Η σωστή διαχείριση και ελέγχου των συνόρων είναι μια κοινή ευθύνη. Θα ήταν άδικο να ρίξουμε όλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία. Για αυτό συμφωνήσαμε να προσφέρουμε βοήθεια με κάθε τρόπο, μαζί με την συνεργασία για τα κέντρα καταγραφής-υποδοχής (hot Spots), υπογράμμισε τα οποία θα εγκατασταθούν ως το Νοέμβριο.

Για το θέμα της κοινής ακτοφυλακής δεν υπήρξε τόσο έντονος ενθουσιασμός μεταξύ των κρατών-μελών. Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί στο μέλλον, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι θα δοθεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσω ΟΗΕ για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα σε Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία. Περαιτέρω βοήθεια θα διατεθεί αν υπάρξει ανάγκη.

Σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα υποδεχθούν για συζητήσεις στις 5 Οκτωβρίου τον Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με ειδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τρεις βδομάδες στη διάθεσή τους έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής για να συμφωνήσουν σε ένα πιο συνεκτικό πλάνο.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ από την πλευρά του είπε σε δημοσιογράφους ότι η σύνοδος κορυφής διεξήχθη σε "εξαιρετικό" κλίμα και ότι ήταν λιγότερο τεταμένη από τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση που συμφωνήθηκε είναι αυτή των λεγόμενων hot spots, όπου πολλές κοινοτικές υπηρεσίες θα συνεργάζονται στα σημεία μεγάλης έντασης με τις εθνικές αρχές για την υποδοχή, καταγραφή και παραλαβή αιτήσεων ασύλου των προσφύγων.

Αυτά τα σημεία καταγραφής θα δημιουργηθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v