Επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στην Αυστρία

Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει ασκήσει επανειλημμένα έντονη κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από την Ουγγαρία, καταγγέλλοντας ότι "η συμπεριφορά των ουγγρικών αρχών θυμίζει σκοτεινές εποχές της ιστορίας μας".

Επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στην Αυστρία

Μέσα στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στις σχέσεις Αυστρίας-Ουγγαρίας εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων και χειρισμών των δύο χωρών στην προσφυγική κρίση, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν φθάνει αύριο στη Βιέννη για συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μιτερλένερ, αλλά και τον αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης), Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα από την αυστριακή καγκελαρία, δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου του καγκελάριου Φάιμαν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος από την πλευρά του προτίθεται να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο κτίριο της ουγγρικής πρεσβείας στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει ασκήσει επανειλημμένα έντονη κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από την Ουγγαρία, καταγγέλλοντας ότι "η συμπεριφορά των ουγγρικών αρχών θυμίζει σκοτεινές εποχές της ιστορίας μας", ενώ έχει εγκαλέσει τον Βίκτορ Ορμπάν ότι ενεργεί "ανεύθυνα" όταν χαρακτηρίζει όλους τους πρόσφυγες οικονομικούς μετανάστες, κάτι, που, σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, αποτελεί συνειδητή πολιτική εκφοβισμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες φέρεται να επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, υπήρξε έντονος διάλογος ανάμεσα στον Αυστριακό καγκελάριο και στον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Φάιμαν φέρεται να ζήτησε από τον Ορμπάν να τερματίσει τις επιδιώξεις του για ανακοπή της προσφυγικής ροής και να επιτρέψει τη διέλευση όλων των προσφύγων από το ουγγρικό έδαφος, σεβόμενος τους νόμους, ενώ επισήμανε ότι μπορεί ο ουγγρικός φράχτης να είναι σύννομος, ωστόσο προφανώς δεν εμποδίζει τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ουγγαρία, η οποία με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, παραβιάζει τόσο τις Συνθήκες του Δουβλίνου και του Σένγκεν, όσο επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στο άσυλο.

Ο αυριανός συνομιλητής του Βίκτορ Ορμπάν από την πλευρά της αυστριακής αντιπολίτευσης, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έχει χαιρετίσει ως "σωστή" την πολιτική των φρακτών και των κλειστών συνόρων του Ούγγρου πρωθυπουργού, προτείνοντας μάλιστα να υψωθούν φράχτες αγκαθωτών συρματοπλεγμάτων γύρω από ολόκληρη την Αυστρία, να υπάρξει ευρεία συμμετοχή του αυστριακού στρατού και να ληφθούν επίσης μέτρα εναντίον των "παράνομων μεταναστών" παρόμοια εκείνων στην Ουγγαρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v