«Σιωπηρή συμφωνία» ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πόλεμο στη Συρία

Σύμβουλος του Άσαντ λέει πως ΗΠΑ και Ρωσία έχουν καταλήξει σε "σιωπηρή συμφωνία" για τον πόλεμο στη Συρία. Συνάντηση Πούτιν με Ομπάμα στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα. Αμερικανικές πιέσεις για να ξεκαθαρίσει η Μόσχα τη στάση της στη Συρία.

«Σιωπηρή συμφωνία» ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πόλεμο στη Συρία

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν καταλήξει σε μια «σιωπηρή συμφωνία» για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, σύμφωνα με ανώτατο σύμβουλο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μετέδωσε το AFP.

Η Ρωσία αρνήθηκε να αποδεχθεί την αποχώρηση του Άσαντ ως προαπαιτούμενο για τις ειρηνευτικές διαδικασίες μέχρι στιγμής και, καθώς εντείνεται η ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανοικτά την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο δυνάμεις πιστές στον Άσαντ, με τη στήριξη της Ρωσίας, να συγκρουστούν με ομάδες ανταρτών που στηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, αν και Κρεμλίνο και Λευκός Οίκος διαφωνούν για το θέμα που θα βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι η συνάντηση θα επικεντρώνεται στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Μόσχα λέει πως στο επίκεντρο θα βρίσκεται η Συρία, μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε πως «φυσικά το πρωταρχικό θέμα θα είναι η Συρία», ενώ ερωτηθείς αν θα συζητηθεί το ουκρανικό ζήτημα, είπε «αν το επιτρέψει ο χρόνος».

«Θα υπάρξει χρόνος», απάντησε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα να προκύψει κάποια «σοβαρή ανακοίνωση» από τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα θα πιέσει τον Πούτιν να εξηγήσει πώς η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Συρία θα συμβάλει στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους,

"Υπάρχουν πολλά λόγια και τώρα ήρθε η ώρα της σαφήνειας και για τη Ρωσία να πει την αλήθεια για το πώς ακριβώς προτείνει να αποτελέσει εποικοδομητικό συνεργάτη σε αυτό που είναι ήδη ένας συνεχιζόμενος συνασπισμός πολλών κρατών," είπε η Σελέστ Ουάλαντερ, η επικεφαλής της ομάδας για τη Ρωσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η Ουάλαντερ πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι η πρόσφατα ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή θα καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος "δεν ευσταθεί".

Ο Ομπάμα θα πιέσει επίσης τον Πούτιν να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ρωσία τον Φεβρουάριο να αποσύρει τον ρωσικό στρατό από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, είπε η Ουάλαντερ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v