Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ρωσικό φυσικό αέριο αναζητά ασιατικούς προορισμούς

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα είναι ο ηγέτης στην κατανάλωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου την επόμενη δεκαετία. Ουσιαστικά, η ζήτηση θα προέλθει από τις οικονομίες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, του Πακιστάν και του Βιετνάμ.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αναζητά ασιατικούς προορισμούς

Διέξοδο στην Ασία αναζητά για τις ενεργειακές της εξαγωγές η Ρωσία, καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της.

Πριν από λίγους μήνες ένας αξιωματούχος της Gazprom δήλωσε δημόσια ότι αναζητούνται τρόποι για να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους των εξαγωγών της εταιρίας στην Κίνα, στην Ιαπωνία και στην Ινδία.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα είναι ο ηγέτης στην κατανάλωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με την Ernst & Young, η παγκόσμια ζήτηση για LNG σχεδόν θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, φθάνοντας περίπου τα 500 εκατομμύρια τόνους ετησίως, εκ των οποίων η περιοχή της Ασίας θα αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα.

Ουσιαστικά, η ζήτηση θα προέλθει από τις οικονομίες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, του Πακιστάν και του Βιετνάμ.

Ήδη, η σινορωσική προσέγγιση και οι σχετικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τον τελευταίο χρόνο έχουν ανοίξει την αγορά της Κίνας. Σημειώνεται ότι η κινεζική ζήτηση φυσικού αερίου υπολογίζεται σε περίπου 100 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Σχέδια επέκτασης των εξαγωγών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, την Ινδία, καταστρώνουν οι επιτελείς της Gazprom. Μάλιστα στις αρχές του καλοκαιριού ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ μίλησε για τη δυνατότητα κατασκευής ενός αγωγού για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ινδία.

Για την Gazprom, η Ιαπωνία είναι μία από τις αγορές-στόχους για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Για τον λόγο αυτό κατασκευάζει δύο εργοστάσια στη ρωσική Άπω Ανατολή, τα οποία απλοποιούν γεωγραφικά την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών προς την Ιαπωνία. Σε ένα μάλιστα απο αυτά συμμετέχουν δύο ιαπωνικοί κολοσσοί, η Mitsui & Co. Ltd και η Mitsubishi Corporation κατέχουν το 12,5% και το 10%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 8% των εισαγωγών πετρελαίου στην Ιαπωνία και το 10% υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μάλιστα, μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011, το υγροποιημένο φυσικό αέριο παραμένει μία από τις πιο σημαντικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v