Η δύσκολη γλώσσα πονοκεφαλιάζει τους μετανάστες στη Γερμανία

Αν και η Γερμανία χρειάζεται απελπισμένα εργάτες και οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από δουλειά, οι φτωχές τους δεξιότητες στη γερμανική γλώσσα εμποδίζει τις εταιρίες να εκμεταλλευτούν την τεράστια εισροή προσφύγων και μεταναστών.

Η δύσκολη γλώσσα πονοκεφαλιάζει τους μετανάστες στη Γερμανία

Καθώς η Γερμανία προσπαθεί να ικανοποιήσει την τεράστια ανάγκη της για εργαζόμενους, η δυσκολία της γλώσσας και το γεγονός ότι δεν την γνωρίζουν πολλοί αποδεικνύεται το σημαντικότερο εμπόδιο των εταιριών που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το μεγάλο κύμα των νεοαφιχθέντων από τη Μέση Ανατολή και περιοχές της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Reuters, κατά το περασμένο έτος η χώρα έγινε ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για μόνιμη μετανάστευση ξεπερνώντας τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς και με ένα τεράστιο όγκο προσφύγων που προσπαθεί να διαφύγει τον πόλεμο, η μετανάστευση στη Γερμανία δεν αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Και όμως, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ που πραγματοποιήθηκε το 2013, παραπάνω από το 30% των Γερμανών εργοδοτών δεν επιδιώκει να δώσει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε ξένους εργαζόμενους λόγω της αδυναμίας να συνεννοηθούν στη γερμανική γλώσσα.

Όπως εξηγεί το πρακτορείο, αυτές οι δεξιότητες αποτελούν ταυτόχρονα νομικής και πολιτιστικής φύσης προαπαιτούμενο: Αν και οι εργαζόμενοι δε χρειάζονται βίζα για να δουλέψουν στη χώρα, συχνά χρειάζεται να γνωρίζουν τη γλώσσα ώστε να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά εμπόδια –όπως είναι κάποιες εξετάσεις πιστοποίησης- αλλά και να ενσωματωθούν στο γερμανικό εργασιακό χώρο βάσει της κουλτούρας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v