Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Νικητής ο Κοέλιο, λένε τα exit polls

«Παίζεται» η αυτοδυναμία του κυβερνητικού συνασπισμού στη Λισαβόνα καθώς σύμφωνα με τα exit poll εξασφαλίζει το 36,8% έως 41% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλιστές 29,5% έως 33,9%.

Πορτογαλία: Νικητής ο Κοέλιο, λένε τα exit polls

Το αποτέλεσμα του exit poll (EUROSONDAGEM/SIC) δείχνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Πορτογαλίας εξασφαλίζει 100-108 έδρες στο 230μελές κοινοβούλιο, ενώ οι Σοσιαλιστές καταλαμβάνουν 84-90 έδρες.

Σύμφωνα με το exit poll των INTERCAMPUS/TVI, o κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του νυν πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιο εξασφαλίζει το 36,8% έως 41% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλιστές 29,5% έως 33,9%.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) και έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος). Η επανεκλογή του Κοέλιο ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο αυτό που κρίνεται είναι η απόλυτη πλειοψηφία.

Αν ο Κοέλιο δεν κατορθώσει να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από περίπου 38%, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 230 εδρών. Σύμφωνα με κάποια exit polls μπορεί να κερδίσει κατ' ανώτατο 116-118 έδρες ενώ άλλα τον φέρνουν να καταλαμβάνει έως 108 έδρες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε στον σχηματισμό ενδεχομένως μιας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας. Στις εκλογές του 2011, ο συνασπισμός του είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία καθώς είχε λάβει το 50% των ψήφων.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν ένα δυσοίωνο παρελθόν στη χώρα. Καμία από αυτές δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την θητεία της μετά την επάνοδο της χώρας στην δημοκρατία το 1974. Εξάλλου η τελευταία κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών κατέρρευσε το 2011 όταν αναγκάστηκε να ζητήσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο πέρυσι. Ωστόσο, παρά τις βαθειές περικοπές στις δαπάνες και τις υψηλότερες αυξήσεις στη φορολογία που μπορεί να θυμηθεί κανείς, και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Πορτογάλοι θα συνεχίσουν με την κυβέρνηση που την έβγαλε από το μνημόνιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v