Σήμερα ξεκινά η δίκη για το δείκτη Libor

Για χειραγώγηση του δείκτη αναφοράς επιτοκίου Libor κατηγορούνται οι έξι πρώην χρηματιστές. H αρμόδια υπηρεσία ισχυρίζεται πως χειραγώγησαν το δείκτη που επηρεάζει χρηματοοικονομικές συμβάσεις ύψους 450 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως. Άλλες δύο παρόμοιες δίκες έχουν προγραμματιστεί.

Σήμερα ξεκινά η δίκη για το δείκτη Libor

Η δίκη των έξι πρώην χρηματιστών των ICAP, RP Martin και Tullett Prebon πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, με αφορμή τους ισχυρισμούς ότι συμμετείχαν σε εγκληματική συνωμοσία με σκοπό να χειραγωγήσουν το δείκτη αναφοράς επιτοκίου Libor, σύμφωνα με το CNBC.

Πρόκειται για τη δεύτερη στον κόσμο δίκη για το λόγο αυτό, ενώ οι κατηγορούμενοι, ηλικίας μεταξύ 44 και 53, είναι οι πρώτοι χρηματιστές που θα δικαστούν για χειραγώγηση του δείκτη αναφοράς για περίπου 450 τρισ. δολάρια χρηματοοικονομικών συμβάσεων παγκοσμίως, από πολύπλοκα παράγωγα μέχρι φοιτητικά δάνεια.

Η δίκη λαμβάνει χώρα επτά χρόνια μετά την πρώτη διερεύνηση στις ΗΠΑ για το πώς θεσπίζεται το επιτόκιο Libor, κάτι που έβαλε τις βάσεις για μία διεθνή έρευνα που κλιμακώθηκε με τις αρχές να επιβάλλουν πρόστιμα 9 δισ. δολαρίων σε κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες του κόσμου. Ένοχοι κρίθηκαν 21 άνθρωποι ενώ εξετάστηκε εξονυχιστικά το πώς εποπτεύονται δείκτες αναφοράς όπως ο Libor.

Η έρευνα εστίασε στους διαμεσολαβητές (interdealer brokers), λόγω του ρόλου τους όταν μοιράζονται πληροφορίες με τα δίκτυά των traders και όταν συνδυάζουν πωλητές και αγοραστές ομολόγων και νομισμάτων, υπηρεσίες για τις οποίες παίρνουν αμοιβή.

Η αρμόδια βρετανική υπηρεσία (Serious Fraud Office-SFO) ισχυρίζεται πως οι έξι χρηματιστές συμμετείχαν σε συνωμοσία με τον πρώην χρηματιστή των UBS και Citigroup, Tom Hayes, καθώς και άλλους χρηματιστές και traders.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει ένοχοι, ενώ όπως έχει προγραμματιστεί, η δίκη πρόκειται να διαρκέσει 14 εβδομάδες.

Όπως τονίζει το CNBC, η τρίτη παγκοσμίως δίκη για το δέικτη Libor έχει προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου στην Νέα Υόρκη, ενώ παρόμοια δίκη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τον επόμενο Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v