Σκάνδαλο και στη βιομηχανία φαντασίας

Με τζόγο στο Λας Βέγκας μοιάζει η βιομηχανία παιχνιδιών φαντασίας, σύμφωνα με όσους ασκούν κριτική. Ένα περιστατικό insider trading έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι εταιρίες εποπτεύονται. Η αγορά είναι τόσο μεγάλη που υπάρχουν μέχρι και έπαθλα 2 εκατ. δολαρίων.

Σκάνδαλο και στη βιομηχανία φαντασίας

Ένα μεγάλο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία των παιχνιδιών φαντασίας. Τη Δευτέρα, δύο μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο υποχρεώθηκαν να υποστηρίξουν δημοσίως την ακεραιότητα των επιχειρήσεών τους, έπειτα από ισχυρισμούς για συναλλαγές από εργαζόμενους οι οποίοι υποτίθεται πως χρησιμοποιούσαν σε στοιχήματα, πληροφορίες που δεν ήταν γνωστές στο κοινό.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας εργαζόμενος στη DraftKings, τη μία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου, παραδέχθηκε πως ακούσια έδωσε στοιχεία πριν την έναρξη της τρίτης εβδομάδας των παιχνιδιών N.F.L., ενώ ο ίδιος κέρδισε 350.000 δολάρια σε ανταγωνιστικό ιστότοπο, τον FanDuel, την ίδια εβδομάδα.

«Είναι απόλυτα το ίδιο με το insider trading», σχολίασε ο Daniel Wallach, δικηγόρος με ειδίκευση στα αθλήματα και τον τζόγο στην Becker & Poliakoff στη Φλόριντα. «Δίνει σε αυτό το άτομο ένα διακριτό προβάδισμα σε ένα διαγωνισμό», εξήγησε.

Το περιστατικό αυτό έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιος μέσα σε αυτές τις εταιρίες έχει πρόσβαση σε τόσο μεγάλης αξίας δεδομένα, όπως για παράδειγμα ποιοι μπορούν να γνωρίζουν σε ποιον αθλητή έχουν τοποθετηθεί τα μεγαλύτερα στοιχήματα. Επιπλέον, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτά τα δεδομένα προστατεύονται, καθώς και αν η βιομηχανία μπορεί –ή θέλει- να εποπτεύσει τον εαυτό της.

Πάντως, αν και η βιομηχανία ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια όταν ομάδες οπαδών των παιχνιδιών άρχισαν να παίζουν ανεπίσημα για τη διασκέδασή τους, σήμερα οι λίγκες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και οι διαφημίσεις τους απαντώνται ακόμη και σε αναμεταδόσεις σημαντικών ποδοσφαιρικών αγώνων.

Οι εν λόγω εταιρίες, με τις DraftKings και FanDuel στην κεφαλή, διοργανώνουν online παιχνίδια ημερησίως και εβδομαδιαίως. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται, από το κόστος εισόδου στον ιστότοπο, μέχρι τα στοιχήματα, οδηγούν σε έπαθλα μέχρι και δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως επισημαίνει το CNBC, τα sites έχουν δεχθεί κριτική για το ότι θυμίζουν τζόγο στο Λας Βέγκας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v