Saudi Aramco: Παζάρι για αγορά περιουσιακών στοιχείων της κινεζικής CNPC

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επενδύσει σε νέους τομείς και να στηρίξει την πώληση μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής της, η Saudi Aramco συζητά την αγορά μέρους της CNPC. Η αξία της συμφωνίας προς το παρόν εκτιμάται στο 1 με 1,5 δισ. δολάρια.

Saudi Aramco: Παζάρι για αγορά περιουσιακών στοιχείων της κινεζικής CNPC

Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Κίνας (China National Petroleum Corp-CNPC), προκειμένου να αγοράσει ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων του μάρκετινγκ, της λιανικής και της διύλισης της κινεζικής εταιρίας πετρελαίου.

Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται αυτή τη στιγμή περίπου στο ένα με 1,5 δισ. δολάρια, αν και πηγές από το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων ανέφεραν στο Reuters πως οι τελικές αξίες ενδέχεται να αλλάξουν.

Η Saudi Aramco, η οποία προσπαθεί να αγοράσει περισσότερες επιχειρήσεις διύλισης και λιανικής ώστε να βοηθηθεί στην πώληση μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής της, συζητά την αγορά τουλάχιστον ενός διυλιστηρίου και περίπου 300 καταστημάτων λιανικής της CNPC, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πριν πέντε μήνες, ωστόσο δεν είναι σαφές το πότε θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Η Saudi Aramco έχει προσλάβει τη Deutsche Bank ως σύμβουλο στη διαδικασία, ενώ η CNPC εργάζεται με την HSBC για τον ίδιο σκοπό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Khalid al-Falih, τόνισε σε συνέδριο τον περασμένο Ιανουάριο πως είναι αφοσιωμένος στη διαφοροποίηση και την επένδυση σε νέους τομείς, παρά τον αντίκτυπο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Το Μάρτιο, η εταιρία υπέγραψε μία συμφωνία για δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, με 27 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την απόκτηση ενός μεριδίου της Laxness, μίας γερμανικής εταιρίας καουτσούκ με αξία 4,7 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v