Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη $2,1 τρισ. «κρύβουν» αμερικάνικες εταιρείες στο εξωτερικό

Τα τρία τέταρτα από τις εταιρείες στην λίστα Fortune 500 έχουν 7. 622 θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με έρευνα μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Στα $90 δισ. υπολογίζεται το ετήσιο κόστος από τις απώλειες φορολογικών εσόδων.

Κέρδη $2,1 τρισ. «κρύβουν» αμερικάνικες εταιρείες στο εξωτερικό

Οι 500 μεγαλύτερες αμερικάνικες εταιρείες διατηρούν στο εξωτερικό πάνω από 2,1 τρισ. δολάρια σε συσσωρευμένα κέρδη για να μειώσουν τον λογαριασμό προς την εφορία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε από δύο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, υποστηρίζει πως περίπου τα τρία τέταρτα από τις εταιρείες στην λίστα Fortune 500 έχουν 7. 622 θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βερμούδες, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Το ετήσιο κόστος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την απώλεια φόρων ανέρχεται σε 90 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι οργανισμοί Citizens for Tax Justice και U.S. Public Interest Research Group Education Fund χρησιμοποίησαν ως πηγή δεδομένων τις ενημερώσεις των ίδιων των εταιρειών προς την Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους οι 500 εταιρείες θα έπρεπε να καταβάλλουν φόρους 620 δισ. δολαρίων αν επέστρεφαν τα κέρδη.

Τα χρήματα που διατηρεί η Apple εκτός ΗΠΑ ανέρχονται σε 181,3 δις. δολάρια, περισσότερα από κάθε άλλη εταιρεία. Ο τεχνολογικός κολοσσός θα έπρεπε να πληρώσει φόρους 59,2 δισ. δολάρια για να τα επαναφέρει.

Ακολουθεί η  General Electric με 119 δις. δολάρια σε 18 φορολογικούς παραδείσους και η Microsoft με 108,3 δισ. δολάρια σε πέντε φορολογικούς παραδείσους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v