Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ «κλείνει το παραθυράκι» στη φορολογία πολυεθνικών

Την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα «tax rulings» αποφάσισε την Τρίτη το Ecofin. Η ΕΕ ήδη ερευνά Amazon, Fiat και Apple, ενώ αναμένονται και νέες υποθέσεις. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2017.

Η ΕΕ «κλείνει το παραθυράκι» στη φορολογία πολυεθνικών

Ομόφωνα συμφώνησαν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις (tax rulings), στην προσπάθεια να κλείσει το «παραθυράκι» που ευνοεί τις πολυεθνικές εταιρίες. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εντοπίζουν συγκεκριμένες καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές από την πλευρά των εταιριών και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως τονίζει το CNBC, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και το Βέλγιο προσφέρουν εδώ και χρόνια σε αμερικανικές εταιρίες την ευκαιρία να μειώνουν τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις σχεδόν στο μηδέν, μέσω της χαλαρής νομοθεσίας με την οποία οι φορολογικές αρχές ρυθμίζουν το πώς υπολογίζεται ο εταιρικός φόρος μίας επιχείρησης. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην περίπτωση των τιμών μεταβίβασης, δηλαδή εκείνων που σχετίζονται με εμπορικές συναλλαγές μεταξύ διαφόρων τομέων του ίδιου ομίλου εταιριών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πολυεθνικές εταιρίες βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών, λόγω του τρόπου με τον οποίο μειώνουν τους φόρους τους με το να εδρεύουν σε χώρες χαμηλής φορολόγησης. Η ΕΕ ερευνά ήδη τα φορολογικά καθεστώτα της Amazon και της Fiat στο Λουξεμβούργο, της Apple στην Ιρλανδία και των Starbucks στην Ολλανδία, ενώ μπορεί να ξεκινήσει και νέες έρευνες αφού η συμφωνία αυτή διευκολύνει τις σχετικές διαδικασίες.

Η απόφαση που πήρε το Ecofin θα δώσει την ευκαιρία στα κράτη-μέλη να έχουν το 2017 τις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να προστατεύσουν τις φορολογικές τους βάσεις και να βάλουν στο στόχαστρο, αποτελεσματικά, εταιρίες που προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή φόρων. Ωστόσο, για να το κάνουν αυτό, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενσωματώσουν τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες στην εθνική νομοθεσία μέχρι το τέλος του 2016, προκειμένου να μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v