Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Knot (ΕΚΤ): Θέλει χρόνο η άνοδος του πληθωρισμού στο 2%

Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αυξηθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, λέει το μέλος της ΕΚΤ. Είναι νωρίς να πούμε αν θα στηρίζαμε παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Μόλις το ένα τρίτο του τρέχοντος προγράμματος έχει εκτελεστεί.

Knot (ΕΚΤ): Θέλει χρόνο η άνοδος του πληθωρισμού στο 2%

Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό της τάξης περίπου του 2% στην Ευρώπη, όπως τόνισε ο Klaas Knot, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad την Τρίτη.

«Σαφέστατα, δε θα φτάσουμε πίσω σε πληθωρισμό 2% μέσα σε ενάμιση χρόνο», επεσήμανε.

Όπως τονίζει το MarketWatch, αν η ΕΚΤ δεν καταφέρει να πλησιάσει το στόχο της μέσα στους επόμενους 18 μήνες, πιθανότατα θα παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο του 2015, προκειμένου να αποφύγει το σενάριο του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, ενώ αρχικά σχεδίαζε να το εφαρμόσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.

Πάντως, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε στη συνέντευξή του πως είναι νωρίς για να πει αν θα στήριζε μία παράταση του προγράμματος.

«Θα ήθελα να τονίσω πως μόνο το ένα τρίτο του προγράμματος έχει εκτελεστεί. Έχουμε ακόμη να πραγματοποιήσουμε αγορές αξίας μεγαλύτερης των 700 δισ. ευρώ. Είναι προς το συμφέρον όλων να επιτρέψουμε στο τρέχον πρόγραμμα να είναι όσο πιο αποτελεσματικό μπορεί», υπογράμμισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v