Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Vodafone ζητά διάσπαση της British Telecoms

Για «υπερκέρδη» της British Telecoms (BT) κάνει λόγο η εταιρία και ζητά την αυτονομία του τμήματος που ελέγχει το εθνικό δίκτυο. Τονίζει πως το τμήμα αυτό δίνει πλεονέκτημα στη BT έναντι των ανταγωνιστών της και ζητά συνδεσιμότητα και πρόσβαση για όλους.

Η Vodafone ζητά διάσπαση της British Telecoms

Τη διάσπαση της British Telecoms ζητά, μαζί με άλλες εταιρίες, η Vodafone, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναμόρφωσης της αγοράς εν όψει μιας αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου της βρετανικής βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η Ofcom, η ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες, πρόκειται να ολοκληρώσει την Πέμπτη μία διαβούλευση που θα καθορίσει το κανονιστικό πλαίσιο για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η μελλοντική δομή της ΒΤ έχει τραβήξει την προσοχή λόγω του ρόλου της στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε κατοικίες αλλά και σε ανταγωνιστές της, οι οποίοι χρησιμοποιούν το εθνικό της δίκτυο προκειμένου να στηρίξουν τις υπηρεσίες προς τους δικούς τους πελάτες.

Με πρότασή της στην Ofcom, η Vodafone επιχειρηματολογεί πως η BT εμφάνισε «υπερκέρδη» ύψους 6,5 δισ. στερλινών τα τελευταία 10 χρόνια, από το τμήμα Openreach το οποίο έχει υπό τον έλεγχό του το εθνικό δίκτυο. Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η Vodafone θεωρεί πως αυτά τα κέρδη δίνουν στη BT ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες.

Το τμήμα Openreach έχει ρυθμιστεί ώστε να παρέχει πρόσβαση σε όλες τις εταιρίες, περιλαμβανομένης και της λιανικής επιχείρησης της BT με τους ίδιους όρους. Ωστόσο, η Vodafone ζητά από την Ofcom να πιέσει ώστε η BT να διαχωριστεί εντελώς από το τμήμα αυτό, ώστε να δημιουργηθεί μία αυτόνομη επιχειρηματική υποδομή που θα έχει το κίνητρο να στηρίζει τα καλύτερα ευρυζωνικά δίκτυα για όλους τους παρόχους ίντερνετ στον τομέα της λιανικής.

Ο Matthew Braovac, επικεφαλής ρυθμιστικών υποθέσεων στη Vodafone, έκανε λόγο για «δικτυακή συνδεσιμότητα και πρόσβαση για όλους», ενώ ανέφερε πως ένα κανονιστικό πλαίσιο σε αυτή τη λογική θα έδινε στην εταιρία του πρόσβαση με καλύτερους όρους χονδρικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v