Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλανσάρ: Μια βουτιά στην Κίνα θα προκαλούσε παγκόσμια κρίση

Η πιθανότητα μιας μεγάλης πτώσης στην ανάπτυξη της Κίνας είναι μικρή, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ.

Μπλανσάρ: Μια βουτιά στην Κίνα θα προκαλούσε παγκόσμια κρίση

Οι πιθανότητες να καταγραφεί μια δραστική βουτιά στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας είναι μικρές, αλλά σε περίπτωση που συνέβαινε θα προκαλούσε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αξιωματούχοι του Ταμείου συναντήθηκαν αρκετές φορές με Κινέζους αξιωματούχους.

«Με βάση την ανάλυση των δεδομένων που έχω δει, δεν πιστεύω ότι η κινεζική οικονομία έχει επιβραδυνθεί τόσο πολύ μέχρι τώρα» ανέφερε ο κ. Μπλανσάρ. «Πιστεύω ότι η πιθανότητα μιας μεγάλης πτώσης στην ανάπτυξη της Κίνας είναι μικρή» πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί με 6,8% φέτος και 6,3% το 2016.

«Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς από πού θα προέλθει η επιβράδυνση» σημείωσε ο ίδιος. Όπως διευκρίνισε, ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα σταματούσε ξαφνικά να αγοράζει από την Κίνα, ενώ οι Κινέζοι καταναλωτές θα συνέχιζαν να αγοράζουν.

Μόνο μια κατάρρευση στις επενδύσεις από τις κρατικές εταιρείες και τις τοπικές αρχές θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη προσγείωση, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v