Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Οι φόβοι για Κίνα ανέβαλαν την αύξηση επιτοκίων

Τα αυξημένα ρίσκα από τις εξελίξεις σε παγκόσμια οικονομία και Κίνα οδήγησαν την Fed στην απόφαση να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια. Ανησυχίες για πιέσεις στον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα από τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο και το ισχυρό δολάριο.

Fed: Οι φόβοι για Κίνα ανέβαλαν την αύξηση επιτοκίων

Οι αξιωματούχοι της Fed ανέβαλαν την αύξηση των επιτοκίων στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στην Κίνα μπορεί να επιδεινώσουν τις προοπτικές για την αμερικανική οικονομία και τον πληθωρισμό.

Με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Επιτροπής FOMC συμφώνησαν ότι οι εξελίξεις από την προηγούμενη δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά το outlook για την οικονομία.«Σε κάθε περίπτωση, εν μέρει εξαιτίας των κινδύνων για τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού, η Επιτροπή αποφάσισε ότι ήταν συνετό να περιμένει για επιπρόσθετες πληροφορίες» αναφέρεται στα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης.

Πολλοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να έχουν αυξήσει σε κάποιο βαθμό τους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα και ειδικά για τον πληθωρισμό.

«Τα μέλη συζήτησαν τις πιθανές επιπτώσεις των πρόσφατων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων στο εξωτερικό για την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στον πληθωρισμό. Μια σημαντική επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και πιθανές αρνητικές συνέπειες σε άλλες οικονομίες θα περιόριζαν σε κάποιο βαθμό τις καθαρές εξαγωγές των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες είχαν συνεισφέρει σε μια επιπλέον ανατίμηση του δολαρίου και στην πτώση στις τιμές του πετρελαίου και άλλα εμπορεύματα, που θα κρατούσαν χαμηλότερα τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα» σημειώνεται στα πρακτικά. 

Στην συνεδρίαση εκφράστηκε η αντίληψη πως ήταν ευκολότερο η Fed να απαντήσει σε μια αναπάντεχη αύξηση του πληθωρισμού αυξήσεις επιτοκίων, παρά σε έναν επίμονα χαμηλό πληθωρισμό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v