Σε τυνησιακή οργάνωση το Νόμπελ Ειρήνης

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας απονεμήθηκε τελικά το Νόμπελ Ειρήνης του 2015, για τη συμβολή του στην εδραίωση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία, μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών το 2011.

Σε τυνησιακή οργάνωση το Νόμπελ Ειρήνης

Ούτε στην Άγκελα Μέρκελ, ούτε στον Πάπα Φραγκίσκο, ούτε στον Σνόουντεν. Η Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει τελικά το Νόμπελ Ειρήνης του 2015 στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, για την αποφασιστική συμβολή του στην εδραίωση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία, μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών το 2011.

Το κουαρτέτο, που απαρτίζεται από τη Γενική Εργατική Ένωση της Τυνησίας (UGTT), τη Συνομοσπονδία Βιομηχανίας, Εμπορίου και Χειροτεχνίας της Τυνησίας (UTICA), την Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τυνησίας (LTDH) και το Τυνησιακό Τάγμα των Δικηγόρων, δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2013 και βοήθησε ώστε να στηριχθεί η διαδικασία εκδημοκρατισμού της Τυνησίας, όταν η χώρα κινδύνευε να καταρρεύσει.

«Εγκαθίδρυσε μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου», εγγυώντας έτσι τα θεμελιώδη δικαιώματα ολόκληρου του λαού, ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, Kaci Kullman Five.

«Περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, το βραβείο σκοπό έχει να ενθαρρύνει τον λαό της Τυνησίας, που παρά τις μεγάλες προκλήσεις έθεσε τα θεμέλια για μια εθνική αδελφότητα που η Επιτροπή ελπίζει ότι θα γίνει παράδειγμα για άλλες χώρες»

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που αξίζει 8 εκατ. σουηδικές κορώνες (972.000 δολάρια), θα παρουσιαστεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως "φαβορί" για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης ήταν, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, για τη δέσμευσή της να κρατήσει ανοικτά τα σύνορά της για τους πρόσφυγες, ο Πάπας Φραγκίσκος, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζερίφ, για τη συμφωνία-σταθμό για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Επίσης, "ισχυρές υποψηφιότητες" θεωρούνταν αυτές του Κολομβιανού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και του ηγέτη της FARC Τιμολέον Χιμένεζ, του ιερέα από την Ερυθραία Μούσι Ζεράι, ο οποίος βοήθησε στον συντονισμό αποστολών διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο, του Σαουδάραβα μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι, του Έντουαρντ Σνόουντεν και του Ρώσου δημοσιογράφου Ντμίτρι Μουράτοφ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v