Τουλάχιστον 86 νεκροί και 186 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από τη διπλή έκρηξη που συγκλόνισε νωρίτερα σήμερα το κέντρο της Άγκυρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η έκρηξη σημείωθηκε έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσει πορεία υπέρ της ειρήνης, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η σημερινή επίθεση διαπράχθηκε κατά πάσα πιθανότητα από δύο βομβιστές αυτοκτονίας.
Ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος τονίζοντας ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν ως στόχο την ενότητα, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της Τουρκίας. Οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι διέπραξαν την επίθεση, πρόσθεσε.
«Όπως και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, αυτή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας έχει ως στόχο την ενότητά μας, την αδελφοσύνη μας και το μέλλον μας» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας από τον τουρκικό λαό να δείξει «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».
Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων, λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν στο σημείο για να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών στα νοτιοανατολικά της χώρας.
«Ακούσαμε μια μεγάλη και μια μικρή έκρηξη και επικράτησε πανικός. Στη συνέχεια είδαμε πτώματα να κείτονται στην πλατεία του σταθμού. Μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης μετατράπηκε σε σφαγή. Δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε ο 52χρονος Αχμετ Ονεν που έφευγε από το σημείο αυτό μαζί με τη σύζυγό του.
Η διπλή αυτή έκρηξη σημειώνεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που οι αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, από την οποία 32 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος έχασαν τη ζωή τους.
Ντεμιρτάς: Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην 'Αγκυρα, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».
Λόγο για «δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» έκανε ο Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα την Τουρκία να "παραμείνει ενωμένη" απέναντι στους "τρομοκράτες" και τις απειλές τους, μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι.
Καταδικάζουν την επίθεση ΝΑΤΟ και Ευρώπη
"Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές" ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την "τρομοκρατική επίθεση".
"Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη", τόνισε.
Για "θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.
Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε "μια βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών" υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν "ένα κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές".
Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.
Δείτε τη στιγμή της έκρηξης
Real.gr ΑΓΚΥΡΑ ΕΚΡΗΞΗ από realmedialive

https://youtu.be/9DvplRGMp3Y Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ