Υπερπροσφορά πετρελαίου και το 2016 βλέπει η IEA

Η επιστροφή του Ιράν πιθανώς θα διατηρήσει την υπερπροσφορά, αφού και η ζήτηση επιβραδύνεται. Η μηνιαία έκθεση της IEA έρχεται σε αντίθεση με την αισιοδοξία του ΟΠΕΚ, που στηρίζεται στη μείωση της παραγωγής από τις ΗΠΑ το 2016.

Υπερπροσφορά πετρελαίου και το 2016 βλέπει η IEA

Θα εξακολουθήσει ο κορεσμός στις αγορές πετρελαίου και το 2016, όπως προειδοποίησε την Τρίτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency - IEA). Η υπερπροσφορά θα συνεχιστεί καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη της ζήτησης για το καύσιμο, εν μέσω της αναμενόμενης επιστροφής του πετρελαίου του Ιράν στις διεθνείς αγορές.

Όπως τονίζει το MarketWatch, η εκτίμηση της κορυφαίας αρχής για την ενέργεια -που εκπροσωπεί κάποιους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο- είναι λιγότερο αισιόδοξη από εκείνη του ΟΠΕΚ, ο οποίος ανέφερε τη Δευτέρα πως οι αγορές πετρελαίου θα αρχίσουν να εξισορροπούνται κατά τον επόμενο χρόνο, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη μηνιαία της έκθεση σχετικά με τις αγορές πετρελαίου, η IEA μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου για το 2016 κατά περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή της τον Σεπτέμβριο. Η αρχή βλέπει πλέον την παγκόσμια κατανάλωση να αυξάνεται στο 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2016, έναντι μίας ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα πέντε ετών το 2015, στο 1,8 εκατ. βαρέλια.

«Μια προβλεπόμενη σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη της ζήτησης τον επόμενο χρόνο και η αναμενόμενη άφιξη των επιπρόσθετων ιρανικών βαρελιών -εφόσον χαλαρώσουν οι διεθνείς κυρώσεις- πιθανώς θα διατηρήσουν την αγορά κορεσμένη κατά τη διάρκεια του 2016», τόνισε η υπηρεσία, σημειώνοντας πως η παραγωγή του Ιράν μπορεί μετά την άρση των κυρώσεων στις αρχές του 2016 να αγγίξει μέχρι και τα 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από 2,9 εκατ. αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής του Ιράν θα έρθει σε μία περίοδο κατά την οποία η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ θα είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο. Η IEA τόνισε πως η ζήτηση για το αργό του Οργανισμού -το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης- θα αναπτυχθεί κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερο το 2016, σε σχέση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου. Η έκθεση του Οκτωβρίου κάνει λόγο για 31,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v