Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να συνεχίσει να κινείται γύρω στο μηδέν βραχυπρόθεσμα, όμως θα μπορούσε να αυξηθεί προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο τραπεζικού συνεδρίου στη Σιγκαπούρη, ο Yves Mersch ανέφερε πως η διαφορά με το παρελθόν είναι πως ο πληθωρισμός θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να φτάσει εκεί που θέλει η ΕΚΤ.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εμφάνισε αρνητικό πρόσημο τον Σεπτέμβριο, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, κάτι που αυξάνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, προκειμένου να τονώσει τον ρυθμό ανάπτυξης των τιμών.
Η ΕΚΤ έχει ήδη πει πως μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ή να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να μην φτάσει τον στόχο του σχεδόν 2%, ακόμα και το 2017.