Κύπρος: «Σήκωσαν» 3,5 δισ. ευρώ πριν το κούρεμα καταθέσεων

Από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2013 το σύνολο των εκροών των καταθέσεων από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα είχαν ανέλθει στα €3,5δισ. ευρώ.

Κύπρος: «Σήκωσαν» 3,5 δισ. ευρώ πριν το κούρεμα καταθέσεων
Προβάλλοντας το νόμο περί τραπεζικού απορρήτου, η Κεντρική Τράπεζα αρνείται να δώσει στοιχεία στη βουλή για τις εκροές κατά την κλειστή περίοδο μεταξύ 15 μέχρι 27 Μαρτίου του 2013 ενώ, την ίδια ώρα είναι εμφανής η δυστοκία ως προς τον φορολογικό έλεγχο των εκροών που έγιναν πριν και μετά το κούρεμα καταθέσεων, μεταδίδει το Stockwatch.

Το επίμαχο θέμα των εκροών καταθέσεων για την περίοδο αυτή συζητήθηκε στην επιτροπή θεσμών κατά την οποία κατατέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2013 το σύνολο των εκροών των καταθέσεων από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα είχαν ανέλθει στα €3,5δισ. Ευρώ.

Τρία χρόνια μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και 16 μήνες μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έκθεσης της βουλής, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κεντρικής Τράπεζας και του τμήματος φορολογίας σε σχέση με το φορολογικό έλεγχο.

Ο έφορος φορολογίας Γιαννάκης Λαζάρου, παραδέχθηκε ότι το τμήμα ζήτησε για τελευταία φορά στοιχεία εκροών από την ΚΤ στις 9 και 19 Μαΐου του 2013, λαμβάνοντας, όπως ισχυρίστηκε, αρνητική απάντηση.

Η ΚΤ είχε αναφέρει ότι τα μοναδικά στοιχεία που κατείχε το τμήμα φορολογίας αφορούσαν τις εκροές από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 15 Μαρτίου, περίοδο δηλαδή πριν από το κούρεμα.

Ο εφορος φορολογίας διερωτήθηκε εάν ο νόμος περί ΚΤ υπερισχύει της νομοθεσίας της Δημοκρατίας.

Είπε πως η άρση τραπεζικού απορρήτου γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με συναίνεση του γενικού εισαγγελέα, επισημαίνοντας πως το έλλειμα του μη φορολογικού ελέγχου θα πρέπει να κλείσει.

Ο κ. Λαζάρου σημείωσε πως ο προκάτοχος του είχε αποταθεί στη νομική υπηρεσία, ζητώντας να ξεκαθαρίσει ποιος νόμος ισχύει.

Εκ νέου στη νομική υπηρεσία

Ανακοίνωσε πως θα αποταθεί εκ νέου στην ΚΤ για παραλαβή στοιχείων και εάν αρνηθεί τότε θα ζητήσει γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία.

Εκπρόσωπος της ΚΤ ανέφερε πως τα στοιχεία που ζητήθηκαν τα παρέδωσε και επικαλέστηκε το νόμο περί τραπεζικού απορρήτου βάσει του οποίου η ΚΤ, κατέθεσε στη βουλή τα σχετικά στοιχεία.

Είπε πως έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις τράπεζες για τις εκροές κατά την κλειστή περίοδο, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξαν σημαντικές παραβιάσεις εκ μέρους των τραπεζών.

Σημείωσε πως εκεί που υπήρξαν παραβιάσεις, η ΚΤ θα εφαρμόσει το νόμο, δηλαδή θα επιβάλει διοικητικό πρόστιμο.

Η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της, παρέδωσε στην ΚΤ όλα τα στοιχεία σε σχέση με τις εκροές για τις τρείς περιόδους.

Εκπρόσωποι από την Ελληνική Τράπεζα και τον Συνεργατισμό ανέφεραν ότι δεν ζητήθηκαν από την ΚΤ στοιχεία για εκροές.

Ο έφορος φορολογίας, είπε πως στους καταλόγους που έλαβε το τμήμα από τη βουλή, δεν περιλαμβάνονταν οι ταυτότητες, ούτε και ο διαχωρισμός των κατοίκων και μη κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα €3,5 δισ. οι εκροές από 1/3 - 15/3

Αναφέρθηκε πως καταθέσεις ύψους €702 εκ. απέσυραν 449 εταιρείες από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Σημείωσε ότι 110 νομικά πρόσωπα, από το σύνολο των 449, απέσυραν καταθέσεις ύψους €568 εκ., ενώ μέχρι το 2013 μόνο 67 εταιρείες από τις 110 υπέβαλαν φορολογική δήλωση, προσθέτοντας πως οι εκροές έξι εταιρειών ύψους €152 εκ. ήταν δικαιολογημένες.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου, στάλθηκαν επιστολές σε 104 εταιρείες για κατάθεση στοιχείων στο τμήμα φορολογίας, εκ των οποίων οι 100 έχουν ανταποκριθεί.

Για τα φυσικά πρόσωπα που αφορούν εκροές στη Λαϊκή Τράπεζα, ανέφερε πως 20 πρόσωπα απέσυραν καταθέσεις €11 εκ. την ίδια περίοδο.

Είπε ακόμη πως 13 φυσικά πρόσωπα είχαν αποσύρει καταθέσεις πέραν των €200 χιλ.

Διευκρίνισε ότι για οκτώ φυσικά πρόσωπα αιτιολογούνται φορολογικά οι αποσύρσεις βάσει των μισθών και των μερισμάτων τους.

Για τις εκροές στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Λαζάρου είπε πως από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι 152 εταιρείες που είναι στον κατάλογο δεν είναι κάτοικοι Κύπρου.

Είπε πως 1964 νομικά πρόσωπα απέσυραν καταθέσεις €1,6 δισ. από τις οποίες 314 είχαν αποσύρσεις καταθέσεων πάνω από €1 εκ.

Για τα φυσικά πρόσωπα ο αριθμός του αγγίζει τα 953 με εκροές €261 εκ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου το 2015 θα γίνει ο φορολογικός έλεγχος των εκροών με την υποβολή των ελεγμένων λογαριασμών τους.

Άλλος εκπρόσωπος του τμήματος ανέφερε πως δεν αναμένεται να κατοχυρωθούν ποινικές διώξεις.

Οι βουλευτές της επιτροπής εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά της ΚΤ η οποία δεν παραδίδει τα στοιχεία ενώ δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τη καθυστέρηση που παρατηρείται στο φορολογικό έλεγχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v