Βρετανία: Σε χαμηλά 7 ετών η ανεργία το καλοκαίρι

Η απασχόληση στη Βρετανία άγγιξε το 73,6%, το μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχή της καταγραφής το 1971. Η ανεργία έπεσε στο 5,4%. Μικρή αύξηση εμφάνισαν οι μισθοί, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί την πρόοδο για να αυξήσει τα επιτόκια.

Βρετανία: Σε χαμηλά 7 ετών η ανεργία το καλοκαίρι

Τα χαμηλότερα επίπεδά της από τα μέσα του 2008 άγγιξε η ανεργία στη Βρετανία το καλοκαίρι, αν και η αύξηση στους μισθούς ήταν λίγο πιο αργή από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Reuters.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ενημέρωσε πως το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 5,4% τους τρεις μήνες μέχρι τον Αύγουστο, από 55,5% που είχε καταγράψει τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούλιο. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι του Reuters είχαν εκτιμήσει ένα μέσο όρο της τάξης του 5,5%.

Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 140.000, με αποτέλεσμα το ποσοστό της απασχόλησης να αγγίξει το 73,6%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1971, οπότε χρονολογούνται τα πρώτα αρχεία.

Οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων –περιλαμβανομένων των μπόνους- αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μία άνοδο της τάξης του 3,1%.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ανάπτυξη στους μισθούς τους τελευταίους μήνες έχει συνδράμει την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης για πολλά νοικοκυριά που δέχθηκαν δυνατό πλήγμα από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς οι μισθοί έμειναν στάσιμοι και ο πληθωρισμός αυξήθηκε.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά για ενδείξεις περαιτέρω βελτίωσης στους μισθούς, αφού εξετάζει το πότε να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά. Ο διοικητής της τράπεζας, Mark Carney, τόνισε πως μία απόφαση σχετικά με το θέμα αυτό πιθανώς θα γίνει πιο ξεκάθαρη με την αλλαγή του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v