Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό «φρένο» στην τραπεζική ένωση

Μετά από τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, η αναφορά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης αφαιρέθηκε από το κείμενο των συμπερασμάτων της χθεσινής Συνόδου των ηγετών της ΕΕ.

Γερμανικό «φρένο» στην τραπεζική ένωση

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκατέλειψαν χθες τα σχέδια για επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης μέσω του προγράμματος εγγύησης καταθέσεων, μετά τις αντιρρήσεις τις Γερμανίας, με αποτέλεσμα το θέμα να αφαιρεθεί από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος της τραπεζικής ένωσης, όλες οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται πλέον υπό έναν ενιαίο εποπτικό οργανισμό, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ εφαρμόζεται κοινή μέθοδος εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, που περιλαμβάνει ένα κοινό ταμείο το οποίο πληρώνουν οι ίδιες οι τράπεζες προκειμένου να καλυφθούν τα κόστη.

Όμως, το τελευταίο στοιχείο της τραπεζικής ένωσης, δηλαδή το κοινό σχέδιο εγγύησης καταθέσεων, θεωρείται αμφιλεγόμενο διότι η Γερμανία αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα τα χρήματα για την εγγύηση των γερμανικών τραπεζικών καταθέσεων να χρησιμοποιηθούν ώστε να σωθούν οι καταθέσεις σε άλλες χώρες.

Οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου εγγύησης καταθέσεων, που στόχο έχει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, βρίσκονται σε «τέλμα». Τώρα, το πρόγραμμα είναι πιθανό να προχωρήσει σε στάδια, σε χρονικό ορίζοντα ετών, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Βερολίνου, σύμφωνα με πρόταση της Κομισιόν που αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν σχεδίαζαν να κάνουν κάποια άμεση αναφορά σε αυτό το σχέδιο εγγύησης καταθέσεων, καθώς το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου που είδε το Reuters αναφέρει μόνο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε υπόψη τις συζητήσεις επί της έκθεσης των Προέδρων για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης. Ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι εργασίες σε όλες τις πτυχές, τονίζοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης».

Ωστόσο, η αναφορά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης έπεσε... βαριά για το Βερολίνο, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από την τελική εκδοχή των συμπερασμάτων, ανέφεραν στο Reuters Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v