Schmitz (HSBC): Σε περίπτωση Brexit η Γερμανία θα βγει κερδισμένη

Ενόψει ενός πιθανού Brexit, οι τράπεζες εξετάζουν εναλλακτικές ώστε να αποφύγουν τον αντίκτυπο. Ο Andreas Schmitz θεωρεί πιθανή τη μεταφορά της ευρωπαϊκής έδρας στο Ντίσελντορφ, αν και η HSBC μάλλον διαφωνεί.

Schmitz (HSBC): Σε περίπτωση Brexit η Γερμανία θα βγει κερδισμένη

Η Γερμανία ίσως κερδίσει περισσότερο κύρος ως παγκόσμιο οικονομικό κέντρο σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφασίσουν να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ο Andreas Schmitz, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής μονάδας της HSBC Holdings.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το στέλεχος της τράπεζας ανέφερε πως η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης θα μπορούσε να μεταφέρει την ευρωπαϊκή της έδρα από το Λονδίνο στο Ντίσελντορφ, δηλαδή στη γερμανική της βάση, σε περίπτωση ενός Brexit. Αν και η HSBC δεν αναμένει πως οι Βρετανοί πολίτες θα πάρουν μια τέτοια απόφαση, «οι τράπεζες αναρωτιούνται, τι θα συμβεί αν;» τόνισε ο Schmitz. Σε ένα τέτοιο σενάριο, «η ευρωπαϊκή επιχείρηση της HSBC είναι πιθανότερο να μεταφερθεί στο Ντίσελντορφ παρά στο Παρίσι», πρόσθεσε.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της HSBC επεσήμανε πως ο Schmitz, ο οποίος διατελεί και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών (BdB), μιλούσε «ως ανώτατο μέλος της Ένωσης και όχι εκ μέρους της HSBC (...) Οι απόψεις του δεν αντανακλούν εκείνες της HSBC».

Ενόψει μιας πιθανής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, οι τράπεζες εξετάζουν άλλες έδρες στην Ευρώπη για τις επιχειρήσεις τους λόγω του αντίκτυπου που μπορεί να έχει μία τέτοια εξέλιξη. Η Deutsche Bank ανέφερε το Μάιο πως εξετάζει όλες τις εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της, περιλαμβανομένης της πιθανότητας μεταφοράς των θέσεων εργασίας στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Stuart Gulliver, μελετά την πιθανότητα η τράπεζα να φύγει από το Λονδίνο έπειτα από περισσότερο από δύο δεκαετίες στη Βρετανία, με το Χονγκ Κονγκ να αποτελεί τον πιθανότερο προορισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v