Starbucks και Fiat θα πληρώσουν έξτρα φόρους

Για φορολογικά πλεονεκτήματα έκαναν λόγο οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές. Η Επιτροπή ζητά την ανάκληση των απλήρωτων φόρων και την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης με άλλες εταιρίες. Το Λουξεμβούργο τονίζει ότι «διαφωνεί» με την απόφαση.

Starbucks και Fiat θα πληρώσουν έξτρα φόρους

Παράνομες είναι οι συμφωνίες του Starbucks με τις ολλανδικές αρχές και της Fiat Chrysler με το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με απόφαση των Ευρωπαίων ρυθμιστών την Τετάρτη. Σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιοι ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να ανακτήσουν μεταξύ 20 με 30 εκατ. ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους από καθεμία από τις εταιρίες αυτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πως τέτοιου είδους συμφωνίες από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία έδωσαν επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα στη θυγατρική της Fiat, Fiat Finance and Trade, και στη Starbucks Manufacturing.

«Η Επιτροπή διέταξε το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία να ανακτήσουν τους απλήρωτους φόρους από τη Fiat και τα Starbucks, για να αφαιρέσει το άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που απολαμβάνουν και να αποκαταστήσει την ίση μεταχείριση με άλλες εταιρίες σε παρόμοιες καταστάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στέλεχος της ΕΕ. «Τα ποσά που θα ανακτηθούν θα είναι 20 με 30 εκατ. ευρώ για κάθε εταιρία», πρόσθεσε.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, τόνισε πως η διοίκησή του διαφωνεί με την ευρωπαϊκή απόφαση περί παρανομίας. «Το Λουξεμβούργο διαφωνεί με τα συμπεράσματα στα οποία έφτασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην υπόθεση της Fiat Finance and Trade και διατηρεί τα δικαιώματά του», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v