Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kίνα: Νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Στην έκτη μείωση επιτοκίων το 2015 προχώρησε την Παρασκευή η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Η κεντρική τράπεζα μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης και τον ελάχιστο συντελεστή αποθεματικών για τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, στο 17,5%.

Kίνα: Νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Η Κίνα έκοψε το επιτόκιο για έκτη φορά τη φετινή χρονιά, ενώ μείωσε και τον συντελεστή ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανέφερε ότι μειώνει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,35%. Η κεντρική τράπεζα μείωσε και το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,50%. 

Tη Δευτέρα δημοσιεύτηκαν στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. 

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης και τον ελάχιστο συντελεστή αποθεματικών για τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, στο 17,5%. 

«Διατηρούμε την πρόβλεψή μας ότι τα βασικά επιτόκια και ο ελάχιστος συντελεστής αποθεματικών θα μειωθούν και άλλη φορά πριν το τέλος του έτους, με μια ακόμα κίνηση στις αρχές του 2016», ανέφεραν αναλυτές της Capital Economics. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανέφερε ότι η μείωση του επιτοκίου έχει στόχο «να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό νομισματικό και δημοσιονομικό περιβάλλον για οικονομική διαρθρωτική προσαρμογή και μια οικονομικά σταθερή και υγιή ανάπτυξη».

Δεδομένου της πίεσης που ασκεί η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων στον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι «υπάρχει κάποιο περιθώριο για μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v