Novartis: Ετήσια πτώση 42% στα κέρδη το γ' τρίμηνο

Στη συμφωνία της εταιρίας να πληρώσει 390 εκατ. δολάρια στην αμερικανική αρχή σχετικά με κατηγορίες για μίζες, αλλά και σε μια πώληση περιουσιακού στοιχείου 800 εκατ. πέρυσι, οφείλεται η μεγάλη ετήσια πτώση στα κέρδη της Novartis.

Novartis: Ετήσια πτώση 42% στα κέρδη το γ τρίμηνο

Σημαντική πτώση κατά 42% κατέγραψε στα κέρδη της η Novartis το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, καθώς η ελβετική φαρμακευτική εταιρία προχώρησε σε συμβιβασμό σχετικά με κατηγορίες ότι πλήρωνε ποσοστά σε ειδικευμένα φαρμακεία με τη μορφή επιστροφής χρημάτων, με σκοπό την αύξηση των συνταγών.

Η εταιρία ανακοίνωσε πως συμφώνησε να πληρώσει 390 εκατ. στο πλαίσιο του διακανονισμού με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Χαρακτήρισε την πρακτική επιστροφής χρημάτων «σχετικά συνηθισμένη» και τόνισε πως ούτε παραδέχεται ούτε αρνείται τους ισχυρισμούς. Είναι «κάτι που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας και γι' αυτό προχωρήσαμε σε συμφωνία και συμβιβασμό», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος.

Η συμφωνία έπληξε τα καθαρά κέρδη της Novartis, τα οποία έπεσαν σε 1,81 δισ. δολάρια ή 0,75 δολάριο ανά μετοχή, έναντι 3,1 δισ. ή 1,27 δολ./μτχ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Τα περσινά κέρδη περιλάμβαναν μεταξύ άλλων και 800 εκατ. από κάποια πώληση περιουσιακού στοιχείου.

Το βασικό καθαρό εισόδημα έπεσε κατά 2% σε 3,06 δισ. δολάρια, ενώ οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6% σε 12,27 δισ. Στο μεταξύ οι αναλυτές ανέμεναν βασικό καθαρό εισόδημα 3,2 δισ. και πωλήσεις 12,7 δισ. το τρίτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v