Βρετανία: Η οικονομία επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο

Οι επενδυτές φοβούνται πως η επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών φράζει τα εμπορικά κανάλια και απειλεί τα ανεπτυγμένα κράτη. Η επιβράδυνση στη Βρετανία οφείλεται σε μεγάλη βουτιά στον κατασκευαστικό τομέα.

Βρετανία: Η οικονομία επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο

Η βρετανική οικονομία εμφάνισε πιο επιβραδυμένη ανάπτυξη από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ωστόσο αυτή η εξέλιξη δεν είναι πιθανό να επηρεάσει την άποψη της Τράπεζας της Αγγλίας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πιο σύντομα απ' ότι αναμένουν οι αγορές.

Σύμφωνα με το MarketWatch, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,5% από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αντανακλά ετήσιο ποσοστό 2%. Αντίθετα, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,7%.

Στο μεταξύ, τόσο οι ειδικοί όσο και οι φορείς χάραξης πολιτικής, περιλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας ανέμεναν άνοδο 0,6%.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η επιβραδυμένη ανάπτυξη στη Βρετανία θα μπορούσε να σηματοδοτεί το γεγονός πως η αδύναμη δραστηριότητα παγκοσμίως ήδη εμποδίζει τις καλές επιδόσεις των δυτικών οικονομιών. Τα μέτρια κινεζικά δεδομένα έχουν τρομάξει τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι φοβούνται πως μία επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσε να φράξει περαιτέρω τα εμπορικά κανάλια και να απειλήσει τα ανεπτυγμένα κράτη.

Πάντως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε κυρίως λόγω μίας μεγάλης βουτιάς στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς και λόγω καλοκαιρινών κλεισιμάτων εργοστασίων αυτοκινήτων και εταιριών εξόρυξης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα, που συνέβησαν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v