Ackermann: Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακάμψει σε 2-3 χρόνια

Η Τρ. Κύπρου και η οικονομία του νησιού είναι τόσο στενά συνυφασμένες που εάν ο 67χρονος Ackermann βοηθήσει στην αναζωογόνηση της τράπεζας, θα βοηθήσει επίσης στην ανάκαμψη της χώρας, τονίζεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ackermann: Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακάμψει σε 2-3 χρόνια
Η Τράπεζα Κύπρου θα χρειαστεί δύο ή τρία χρόνια για να ανακάμψει πλήρως, αναφέρει σε συνέντευξή του στη New York Times ο πρόεδρός της Josef Ackermann.

Ο Εβετός τραπεζίτης και πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, που βρίσκεται στο πηδάλιο της κυπριακής τράπεζας εδώ και ένα περίπου χρόνο, αναφέρει, σύμφωνα με το Stockwatch, ότι με την παρουσία του στην Κύπρο αναζητά επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Μεταξύ αυτών είναι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, στο οποίο είχε έμμεση συμμετοχή.

Ο πρόεδρος της Τρ. Κύπρου Josef Ackermann βλέπει τον ρόλο του στην Κύπρο ως ευκαιρία να προσφέρει, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Όπως αναφέρεται, ο Ελβετός τραπεζίτης έπαιξε ρόλο στα γεγονότα που σχεδόν κατέστρεψαν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου το 2013, ενώ τώρα προσπαθεί να διορθώσει μία από τις ίδιες τις τράπεζες που βοήθησε να υπονομευθεί.

Η εξιλέωση, είπε ο κ. Ackermann, πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, θα είναι πολύ ισχυρή λέξη για να περιγράψει γιατί, ως ένας από τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες του κόσμου, συμφώνησε να είναι ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας αλλά μικρής σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αν θα μπορούσα να δώσω κάτι πίσω στους ανθρώπους ή στην κοινωνία, θα ήθελα να το κάνω αυτό», αναφέρει.

Ο Josef Ackermann λαμβάνει συμβολική αποζημίωση €68 χιλ. ετησίως. Είπε ότι δεν είχε επιλογές ή άλλους τρόπους για να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της τράπεζας, αν συνέβαινε.

Η Τρ. Κύπρου και η οικονομία του νησιού είναι τόσο στενά συνυφασμένες που εάν ο 67χρονος Ackermann βοηθήσει στην αναζωογόνηση της τράπεζας, θα βοηθήσει επίσης στην ανάκαμψη της χώρας. Και ο Ackermann θα ενισχύσει ίσως τη δική του φήμη, η οποία έχει χάσει μέρος της λάμψης της από τότε που έφυγε από την Deutsche Bank το 2012.

Στην Deutsche Bank ο Ackermann ήταν επικεφαλής στα κορυφαία κλιμάκια της επενδυτικής τραπεζικής. Στη συνέχεια, ο Ackermann ήταν μερικής απασχόλησης πρόεδρος της Zurich Insurance, μια θέση που τελείωσε άσχημα αφού ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της αυτοκτόνησε, αφήνοντας πίσω ένα σημείωμα που κατηγορούσε τον Ackermann για την απελπισία του. Έρευνα των ρυθμιστικών αρχών της Ελβετίας τον απάλλαξε από τις ευθύνες του, αλλά παραιτήθηκε και έχει διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ από τότε.

Ο Ackermann λέει ότι δεν έχει τύψεις. «Με κανένα τρόπο», είπε. «Νομίζω ότι κάναμε πολλά καλά πράγματα».

Αλλά, είπε, «θέλω να αποδείξω ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε μόνο χρήματα για τον εαυτό μας, αλλά και ότι ο τραπεζικός τομέας είναι κάτι που αποτελεί βασικό χρηματοδότη για την ευημερία της κοινωνίας στο σύνολό της».

Σημειώνεται ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Τρ. Κύπρου είναι €25 δισ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε άλλους ξένους που ήρθαν στην Τρ. Κύπρου, όπως ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Wilbur L. Ross Jr. και ο Ιρλανδός John Hourican.

Επίσης ο όμιλος Renova, ένα ρωσικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που ελέγχεται από τον Viktor Vekselberg, έναν από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της Ρωσίας, είναι ο μεγαλύτερος ξένος μέτοχος της τράπεζας, με 6,2% των μετοχών. Ο Ackermann έχει επίσης συνδέσεις με τη Renova, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μονάδας που ελέγχει συμμετοχές της εταιρείας εκτός Ρωσίας.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί τόσα πολλά διακεκριμένα ονόματα έχουν έρθει στην Κύπρο. Ένας είναι απλά να βγάλουν κέρδος. Ο Ross τριπλασίασε τα χρήματά του επενδύοντας στην Bank of Ireland, μια εμπορική τράπεζα, όταν η ικανότητά της να επιβιώσει ήταν υπό αμφισβήτηση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αν όλα πάνε καλά, η Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσε να παράγει μια παρόμοια πληρωμή», σημειώνεται.

Για άλλους, το κίνητρο περιλαμβάνει μέτρο άφεσης αμαρτιών, ακόμη και μετάνοια.

Ο John Hourican είπε ότι η ευκαιρία να επανορθώσει τον τράβηξε από το Λονδίνο προς τo συγκριτικό σκοτάδι της Κύπρου.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποφεύγουμε τις συλλογικές ευθύνες για την οικονομική κρίση, ανέφερε ο Hourican. «Είναι ωραίο να έρθεις και να είσαι σε θέση να διορθώσεις τα λάθη που έγιναν σε μέρη όπως η Κύπρος».

Σημείωσε ότι δεν εκτίμησαν την προσπάθεια όλοι οι Κύπριοι καθώς κάποιοι έκαψαν το αυτοκίνητό του.

Για τον λόγο της παραίτησής του από την τράπεζα, αναφέρει ότι δεν σχετίζεται με τον εμπρησμό αλλά το ότι θέλει να είναι κοντά στην οικογένειά του και τα τέσσερά τους παιδιά στην Ιρλανδία.

Όπως αναφέρεται, αρκετός κόσμος έχασε τα χρήματά του μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 για να καλυφθούν οι ζημίες των τραπεζών από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων το 2013.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι απώλειες ήταν εν μέρει έργο του Ackermann. Ως πρόεδρος του International Institute of Finance, που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών όπως η Deutsche, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.

Η συμφωνία προκάλεσε τεράστιες παράπλευρες απώλειες στην Κύπρο, επειδή οι τράπεζες είχαν επενδύσει τεράστια ποσά σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, χάνοντας περίπου το ήμισυ της αξίας τους.

Ο Ackermann δήλωσε ότι η ανάκαμψη της τράπεζας θα χρειαστεί άλλα δύο ή τρία χρόνια.

Επισημαίνει ότι εάν η ανάκαμψη είναι επιτυχής, δεν θα διεκδικήσει τίποτα πέραν των €68 χιλ. ετησίως ως πρόεδρος της τράπεζας. «Δεν χρειάζομαι φιλανθρωπία», είπε. «Έβγαλα αρκετά χρήματα στη ζωή μου».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v