Fitch: Περιορισμένη τελικά η επίπτωση των δανείων TLTRO

Η χρήση των δανείων TLTRO βοηθά στην αντιστροφή της συρρίκνωσης των δανείων που ξεκίνησε το 2012, όμως το απόθεμά τους παραμένει αμετάβλητο εδώ και έναν χρόνο. Μεγαλύτερη η αξιοποίηση του προγράμματος από τις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης.

Fitch: Περιορισμένη τελικά η επίπτωση των δανείων TLTRO

Το πρόγραμμα TLTRO (πρόγραμμα στοχευμένης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν δίνει τελικά την αναμενόμενη ώθηση στα ευρωπαϊκά τραπεζικά δάνεια, αν και βοηθά στην αντιστροφή της συρρίκνωσης των δανείων που ξεκίνησε το 2012, σύμφωνα με την Fitch.

Όπως αναφέρει σε νέα του έκθεση ο οίκος, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έχουν δοθεί TLTROs συνολικού ύψους 400 δισ. ευρώ, όμως το απόθεμα δανεισμού προς τις επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα της ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητο τον τελευταίο χρόνο.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης αρχικά δανείζονταν μεγάλα ποσά στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO, όμως χρησιμοποίησαν τους πόρους κατ' αρχήν για να αποπληρώσουν τα τριετή δάνεια LTRO που είχαν λάβει το 2011 και 2012 και τα οποία έληγαν. Οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες είχαν πάρει τα περισσότερα δάνεια (περίπου τα δυο τρίτα των πρώτων χορηγήσεων TLTRO). Τώρα όμως, τα δάνεια TLTRO αντιπροσωπεύουν το 4-5% της συνολικής χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ποσοστό που η Fitch χαρακτηρίζει μέτριο.

Αντιθέτως, πιο αποτελεσματικές ήταν οι τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης στην χορήγηση χρηματοδότησης μέσω των TLTROs για νέα εταιρική χρηματοδότηση, σε σχέση με τις τράπεζες του Νότου, αν και η ζήτηση για τέτοια δάνεια ήταν πιο περιορισμένη εκεί.

Αυτό, σύμφωνα με την Fitch, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η ζήτηση για πίστωση αυξάνεται και διότι η χρήση του TLTRO ίσχυε στις χώρες αυτές για εκδόσεις νέων δανείων από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ για τις περισσότερες τράπεζες του Νότου από τον Απρίλιο του 2015. Το πρώτο οκτάμηνο του 2015, τα τραπεζικά δάνεια προς εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα αυξήθηκαν στη Γαλλία (+1,9%), στην Ολλανδία (+1,2%) και στη Γερμανία (+1,4%), ενώ αντιθέτως μειώθηκαν στην Ισπανία (-3,9%), στην Ιταλία (-0,7%), στην Πορτογαλία (-1,9%) και στην Ελλάδα (-5,9%).

Η Fitch εκτιμά πως ο τραπεζικός δανεισμός στην ευρωζώνη θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω των πιο ευνοϊκών οικονομικών προοπτικών που θα «μεταφραστούν» σε ισχυρότερη ζήτηση για δάνεια και περισσότερες ευκαιρίες για τις τράπεζες να επεκτείνουν τον δανεισμό χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.

Όμως, παρά τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, η ζήτηση για δάνεια εξακολουθεί να μην είναι ισχυρή και η λήψη των επερχόμενων εκδόσεων TLTRO πιθανότατα θα είναι περιορισμένη. Αυτό οφείλεται και στο ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης γενικά διαθέτουν επαρκή «μαξιλάρια» ρευστότητας, κάτι που σημαίνει ότι η επίπτωση του προγράμματος TLTRO στον δανεισμό, αν και θετική, θα παραμείνει περιορισμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v