Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θρήνος για την αεροπορική τραγωδία στην Άιγυπτο

Σε ορεινή περιοχή του Σινά βρέθηκαν τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους. Επιβεβαιώθηκε ότι και οι 224 επιβαίνοντες του Airbus είναι νεκροί. Ημέρα εθνικού πένθους η αυριανή στη Ρωσία.

Θρήνος για την αεροπορική τραγωδία στην Άιγυπτο

"Πολλοί νεκροί", μεταξύ των οποίων και 17 παιδιά, έχουν εντοπιστεί από τους διασώστες στην περιοχή όπου συνετρίβη, σήμερα το πρωί, το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μαχμούντ αλ Ζεϊνάτι.

Τα συντρίμμια του αεροπλάνου, ενός Airbus A-321 της εταιρείας Kogalymavia -που είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Metrojet- βρέθηκαν σε μια ορεινή περιοχή, στο Βόρειο Σινά.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου 50 ασθενοφόρα έχουν σταλεί επί τόπου για να μεταφέρουν "τραυματίες ή νεκρούς" στα νοσοκομεία του Καΐρου και του Σουέζ.

Οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων αναπτερώθηκαν νωρίτερα όταν πηγές μέσα από τους διασώστες ανέφεραν ότι άκουσαν φωνές παγιδευμένων επιβατών από ένα τμήμα του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Υπάρχει ένα άλλο τμήμα του αεροσκάφους, με επιβάτες μέσα, και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να μπουν σε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες, ιδίως επειδή ακούστηκαν βογκητά από μέσα", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ωστόσο, ένας Αιγύπτιος αξιωματικός είπε ότι το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 5 νεκρά παιδιά καθώς και επιβάτες, νεκροί, δεμένοι ακόμη με τις ζώνες στα καθίσματά τους. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι και οι 224 επιβαίνοντες του Airbus είναι νεκροί.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι διασώστες έχουν εντοπίσει επίσης το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης.

Από τη Μόσχα, το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους. Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και διέταξε την αποστολή Ρώσως διασωστών στην περιοχή.

Το αεροσκάφος Α321 συνετρίβη στο κεντρικό Σινά λίγο μετά την απογείωσή του από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στην Ερυθρά Θάλασσα, με προορισμό τη Ρωσία, δήλωσαν πηγές της αιγυπτιακής αεροπορίας.

Οι επιζώντες και οι σοροί των νεκρών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Κάιρο, πρόσθεσε αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, οι αιγυπτιακές εισαγγελικές Αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Ο γενικός εισαγγελέας Ναμπίλ Σάντεκ ζήτησε από μια ομάδα εισαγγελέων να μεταβούν επιτόπου και να ερευνήσουν τα συντρίμμια.

Στην περιφέρεια του Βόρειου Σινά, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα νοσοκομεία διατάχθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν τα θύματα ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Al-Ahram.

Σύγχυση για twitter του ISIS

Με ανάρτησή του στο Twitter το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.

"Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι" ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε "αντίποινα" για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο "πρακτορείο" των τζιχαντιστών.

Ωστόσο πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας σημείωσαν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v