Ολάντ: Οι πλούσιες χώρες να πληρώσουν για την τεχνολογία ενόψει του Cop21 για το κλίμα

«Σπόντα» στις Ηνωμένες Πολιτείες πέταξε ο Γάλλος πρόεδρος, αφού η χώρα δεν έχει καταβάλει τη συνδρομή της στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ. Ο Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε πως τα αναπτυσσόμενα κράτη χρειάζονται χρηματοδότηση για να υπογράψουν.

Ολάντ: Οι πλούσιες χώρες να πληρώσουν για την τεχνολογία ενόψει του Cop21 για το κλίμα

Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε μία «ελάχιστα συγκαλυμμένη», σύμφωνα με το Bloomberg, έκκληση στις ΗΠΑ προκειμένου να πληρώσουν το μερίδιό τους στο ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για πρότζεκτς που λαμβάνουν χώρα στα αναπτυσσόμενα κράτη και αφορούν στο κλίμα.

«Οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να κάνουν το καθήκον τους», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στη Σεούλ έπειτα από συζήτηση με θέμα το κλίμα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Κορέας, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Κάποιες φορές εκείνοι που μιλούν περισσότερο κάνουν τα λιγότερα», σχολίασε.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει μπλοκάρει τη συνδρομή των τριών δισ. δολαρίων της Αμερικής προς το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ, ενώ η Γαλλία έχει καταβάλει το μερίδιό της του ενός δισ. Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως η χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του Cop21 στο Παρίσι, διότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα υπογράψουν υπέρ φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των εκπομπών μόνο αν βοηθηθούν ώστε να στραφούν προς καθαρότερες τεχνολογίες.

Αν και οι χώρες που αντιστοιχούν στο 90% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν υποβάλλει εθνικά σχέδια, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως η χρηματοδότηση πρότζεκτς καθαρής ενέργειας θα βοηθήσει κράτη όπως η Ινδία, όπου ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αντιμετωπίζει εγχώρια αντίσταση στους σχετικούς του στόχους.

«Η Ινδία θεωρεί τον εαυτό της αναπτυσσόμενη χώρα που δε θα έπρεπε να κάνει τις ίδιες περικοπές με τις ανεπτυγμένες οικονομίες», τόνισε. «Αλλά η Ινδία επίσης θέλει πρόσβαση στην τεχνολογία. Το Cop21 έχει να κάνει και με το να μην υπάρχει φόβος όταν πρόκειται για ανταλλαγή τεχνολογίας», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v