ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στο 6,5% το 2016

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει το Πεκίνο δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στο 6,5% το 2016

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας πιθανότατα θα επιβραδυνθεί στο 6,5% το επόμενο έτος και στο 6,2% το 2017, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που αφήνει να εννοηθεί πως οι νομοθέτες της χώρας έχουν «δουλειά μπροστά τους» καθώς ο ασιατικός γίγαντας προσπαθεί να προσαρμοστεί στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει το Πεκίνο δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα, καθώς κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων, τις οποίες χρειάζεται η Κίνα.

Ο Οργανισμός, που προβλέπει πως η κινεζική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με 6,8%, σημειώνει επίσης πως το πραγματικό κόστος δανεισμό συνέχισε να αυξάνεται εν μέσω συνεχούς μείωσης των τιμών παραγωγού, κάτι που περιορίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων και αυξάνει το χρέος τους.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% το γ' τρίμηνο – σε ετήσια βάση- εμφανίζοντας τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, εν μέρει λόγω της μείωσης των επενδύσεων και της μείωσης των κινεζικών επιτοκίων για έκτη φορά σε σχεδόν έναν χρόνο.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο ο ΟΟΣΑ προέβλεπε πως η κινεζική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 6,7% φέτος και 6,5% το 2016.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v