Φθηνό πετρέλαιο έως το 2020

Η IEA προειδοποίησε κατά των περικοπών στην επένδυση και τόνισε πως η τιμή του πετρελαίου θα ανακάμψει στα 80 δολ./βαρέλι το 2020. Η ζήτηση θα αυξάνεται αργά αλλά θα μετριαστεί από τις υψηλότερες τιμές και τη μεταστροφή σε εναλλακτικά καύσιμα.

Φθηνό πετρέλαιο έως το 2020

Οι τιμές του πετρελαίου ετοιμάζονται για αργή ανάκαμψη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency - IEA), η οποία προειδοποίησε κατά των μεγάλων περικοπών στην επένδυση στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με το CNBC.

Στις πρόσφατες εκτιμήσεις για την προοπτική στον τομέα παγκοσμίως, το κύριο σενάριο της IEA προέβλεψε πως η αγορά πετρελαίου θα ισορροπήσει στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2020, «με περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή από εκεί και πέρα».

Η IEA προέβλεψε επίσης πως η ζήτηση θα αυξάνεται αργά μέχρι το 2020, προσθέτοντας ένα μέσο όρο 900.000 βαρελιών την ημέρα και αγγίζοντας σταδιακά μία ζήτηση για 103,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2040. Αντίθετα, το 2015 η ζήτηση αντιστοιχεί σε 94,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ωστόσο, η αύξηση που θα σημειωθεί μετά το 2020 «θα μετριαστεί από τις υψηλότερες τιμές, τις προσπάθειες για σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων, την αποδοτικότητα των πολιτικών και τη μεταστροφή σε εναλλακτικά καύσιμα».

Όπως προέβλεψε η υπηρεσία, συλλογικά ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία θα δουν τη ζήτησή τους για πετρέλαιο να πέφτει κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2040.

Σχετικά με την επένδυση, η IEA τόνισε πως οι δαπάνες μειώθηκαν κατά παραπάνω από 20% το 2015 και προειδοποίησε κατά μεγαλύτερων περικοπών. «630 δισ. δολάρια ετησίως σε επένδυση στο πετρέλαιο και το αέριο -το συνολικό ποσό που δαπανούσε κατά μέσο όρο η βιομηχανία κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια- απαιτούνται μόνο για να αντισταθμιστεί η παραγωγή που πέφτει στα υπάρχοντα πεδία και για να κρατηθεί η μελλοντική παραγωγή στα σημερινά επίπεδα», επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v