Υπόγειες κόντρες στην ΕΚΤ για τις απαιτήσεις του SSM

Διχάζει την ΕΚΤ η σκληρή στάση της Daniele Nouy για τα κεφάλαια των τραπεζών, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Πιέσεις στον SSM από την Φρανκφούρτη και από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Υπόγειες κόντρες στην ΕΚΤ για τις απαιτήσεις του SSM

Eνα χρόνο μετά την ανάληψη εποπτικών καθηκόντων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει δημιουργηθεί κόντρα ανέμεσα στην νέα εποπτική μονάδα της κεντρικής τράπεζας και στον βραχίονα χάραξης της νομισματικής πολιτικής, ανέφεραν τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. 

H σκληρή στάση του SSM της Daniel Nouy απέναντι στις τράπεζες, από τις απαιτήσεις για την άντληση κεφαλαιών ως την πρόταση για επιβολή ορίου στα κρατικά ομολόγα που έχουν στην κατοχή τους, δεν έχει αντιμετωπιστεί με θετικό τρόπο από τους συναδέλφους της στα κεντρική της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη.

Η λειτουργία του SSM είναι πλήρως διαχωρισμένη από τις νομισματικές δραστηριότητες της ΕΚΤ, με διαφορετικά γραφεία και προσωπικό, ενά απαγορεύεται και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο οι αποφάσεις του SSM πρέπει να εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο περιλαμβάνει τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και τους κεντρικούς τραπεζίτες των 19 κρατών μελών. 

«Υπάρχουν χιλιάδες συγκρούσεις, μεγάλες και μικρές και ο SSM δέχεται πυρά και από τις δύο πλευρές, από την πλευρά της ΕΚΤ και από αυτήν των κρατών μελών» ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή.

«Γίνεται τρελό λόμπινγκ από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που τα ίδια δέχονται λόμπινγκ από τις τράπεζες» πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι της κ. Nouy και της ΕΚΤ αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για το αν υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα δύο τμήματα.

Το μεγαλύτερο σημείο τριβής είναι το ποσό του επιπρόσθετου κεφαλαίου, γνωστού και ως Pillar 2, που ζήτησε ο SSM από τις 122 τράπεζες που εποπτεύει για το 2016.

Αν και είναι γενικά αποδεκτό ότι οι πιο υγιείς τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση να αντέξουν σοκ και να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, ορισμένοι στην ΕΚΤ και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες εκτιμούν πως αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλουν οι τράπεζες περισσότερα χρήματα στην άκρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v