ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για «επίμονα» αδύναμη ανάπτυξη στον κόσμο

Σε έκθεσή του το ΔΝΤ προειδοποιεί για ουσιαστικό κίνδυνο, η παγκόσμια οικονομία να είναι διαρκώς βυθισμένη σε χαμηλή ανάπτυξη, με απαράδεκτα υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας.

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για «επίμονα» αδύναμη ανάπτυξη στον κόσμο

Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει με παρατεταμένη χαμηλή ανάπτυξη, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου των G20 στην Τουρκία την Κυριακή.

Με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επανειλημμένως να υποβαθμίζονται τα τελευταία πέντε χρόνια, υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος για μια παγκόσμια οικονομία που θα είναι διαρκώς βυθισμένη σε χαμηλή ανάπτυξη, με απαράδεκτα υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας, σημειώνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

Η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,1% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση το 2015 και στο 3,6% το επόμενο έτος, έναντι του 3,3% και 3,8% αντίστοιχα που προέβλεπε το ΔΝΤ στην προηγούμενη έκθεσή του.

«Η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και θα μπορούσε να εκτροχιαστεί, αν οι μεταβάσεις δεν γίνουν με επιτυχή καθοδήγηση. Σε ένα περιβάλλον μειούμενων τιμών εμπορευμάτων, μειωμένων ροών κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές και αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματαγορές, τα πτωτικά ρίσκα ως προς το outlook παραμένουν αυξημένα, ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες οικονομίες», τονίζει το ΔΝΤ.

Συνολικά, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες προβλέπεται να υποχωρήσει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά φέτος, αλλά να βελτιωθεί του χρόνου: η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,8% φέτος και 0,6% του χρόνου, ενώ της Βραζιλίας θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και κατά 1% του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά στην Κίνα, προβλέπεται να συνεχιστεί η επιβράδυνση, με την οικονομία της χώρας να αναπτύσσεται κατά 6,8% φέτος και 6,3% το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι η επερχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων και η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v