Βαρύ το κόστος της τρομοκρατίας για τον πλανήτη

Η τρομοκρατία κόστισε 52,9 δισ. δολάρια το 2014, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης. Οι οικονομικές επιπτώσεις των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου θα είναι άμεσα αισθητές σε όλη την ΕΕ, εκτιμά το Ινστιτούτο.

Βαρύ το κόστος της τρομοκρατίας για τον πλανήτη

Στον απόηχο της σφαγής στο Παρίσι, μια νέα έκθεση έρχεται να κοστολογήσει την τρομοκρατία, τονίζοντας πως ο κόσμος πληρώνει το υψηλότερο τίμημα από το 2001 και τους Δίδυμους Πύργους.

Σύμφωνα με αυτή, όπως μεταδίδει το Bloomberg, το 2014 οι τρομοκρατικές πράξεις κόστισαν στον κόσμο 52,9 δισ. δολάρια –σχεδόν το μέγεθος ολόκληρου του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Βουλγαρίας- έναντι 51,51 δισ. που κόστισε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ετήσιο Global Terrorism Index του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης (Institute for Economics and Peace - IEP) που συλλέγει στοιχεία ήδη από το 1997.

Προκειμένου να κοστολογήσει την τρομοκρατία, το IEP υπολογίζει την αξία των κατεστραμμένων ιδιοκτησιών -από τις αποστολές αυτοκτονίας που καταστρέφουν κτίρια, για παράδειγμα- και το κόστος θανάτων και τραυματισμών, περιλαμβανομένων δαπανών ιατρικής φροντίδας και διαφυγόντων κερδών. Δε λαμβάνει υπόψιν του τον αυξανόμενο αριθμό των φρουρών ασφαλείας, τα υψηλότερα κόστη ασφάλισης ή την αστική συμφόρηση μετά τις επιθέσεις.

Αν και τα ευρήματα δεν περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο της τραγωδίας της Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα –αυτός θα περιληφθεί στην έκθεση του επόμενου έτους- οι οικονομικές συνέπειες του χειρότερου τρομοκρατικού κτυπήματος στην Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία, και μάλιστα τόσο σύντομα μετά τους πυροβολισμούς στη Charlie Hebdo, θα γίνουν σχεδόν άμεσα αισθητές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα υπάρχει αντίκτυπος από αυτό το τρίμηνο στο ΑΕΠ της Γαλλίας. Δείτε μόνο το ''κλείσιμο'' της πόλης για περίπου 48 ώρες. Και μετά υπάρχουν και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από αυτό», τόνισε ο Steve Killelea, εκτελεστικός πρόεδρος τους Ινστιτούτου. «Αν ενισχυθούν οι συσκευές ασφαλείας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, αφού επηρεάζει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων», επεσήμανε.

Το Ισλαμικό Κράτος –το οποίο έχει αναλάβει φέτος την ευθύνη για επιθέσεις στο Παρίσι και τη Βηρυτό, καθώς και για την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο- έχει πλέον ξεπεράσει τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ως η πιο θανάσιμη τρομοκρατική ομάδα έχοντας σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους κατά το περασμένο έτος, σύμφωνα με την έρευνα. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την οργάνωση «το μεγαλύτερο ''εργοστάσιο'' τρομοκρατίας που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος».

Το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο», το οποίο αποτελεί προέκταση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, βασίζεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό ξένων μαχητών που προέρχονται από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Μεταξύ των χωρών στις οποίες ο μουσουλμανικός πληθυσμός δεν πλειοψηφεί, η Ρωσία καταγράφει τους περισσότερους πολίτες που έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών. Ακολουθεί η Γαλλία.

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι πιο μεγάλες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από το Λονδίνο μέχρι τη Μαδρίτη, πραγματοποιήθηκαν από οργανωμένες εξτρεμιστικές ομάδες. Και πάλι, περίπου το 70% των θανάτων από τρομοκρατικά κτυπήματα στις δυτικές χώρες μεταξύ 2006 και 2014, ήταν προϊόν κάποιων μεμονωμένων ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν από το αντικυβερνητικό τους αίσθημα ή την αντίθεσή τους στη μετανάστευση, στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ή την άμβλωση, εξηγεί η μελέτη.

Η τρομοκρατία έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ανθρώπους και σε χρήμα, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές όπου οι ομάδες είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τα κενά του νόμου λόγω αποτυχημένων ή αδύναμων κυβερνήσεων. Κατά περιοχή, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική έχουν πληγεί περισσότερο, καταγράφοντας 13.426 θανάτους το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v