Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αστυνομική επιχείρηση με νεκρούς και συλλήψεις στο Παρίσι

Πυροβολισμοί και εκρήξεις στην επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας για τη σύλληψη ισλαμιστών στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου. Φέρονται να σχεδίαζαν και νέα επίθεση. Πληροφορίες για τρεις νεκρούς. Σε συναγερμό η Γερμανία.

Αστυνομική επιχείρηση με νεκρούς και συλλήψεις στο Παρίσι

Έληξε η αστυνομική επιχείρηση στο Σεν Ντενίς του Παρισιού, που ξεκίνησε τα ξημερώματα και είχε ως στόχο τη σύλληψη υπόπτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, μεταξύ των οποίων και του φερόμενου ως "εγκέφαλου" των επιθέσεων, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν δύο από τους υπόπτους, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα που αυτοανατινάχθηκε.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν νωρίτερα πως από την ανταλλαγή πυροβολισμών υπήρξαν τραυματισμοί τουλάχιστον τεσσάρων αστυνομικών και ενός διαβάτη. Παράλληλα, η εισαγγελία ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν και ανακρίνονται επτά άτομα. 

«Είναι αδύνατον να σας πούμε ποιοι συνελήφθησαν. Βρισκόμαστε στη διαδικασία της ταυτοποίησης. Θα γίνουν τα πάντα για να καθοριστεί το ποιος είναι ποιος», δήλωσε μετά τη λήξη της επιχείρησης ο εισαγγελέας του Παρισιού, Francois Molins.

Όπως γνωστοποίησε, η επιχείρηση διετάχθη καθώς τηλεφωνικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις οδήγησαν την αστυνομία στο συμπέρασμα ότι ο Αμπααούντ ίσως να βρισκόταν στο Σεν Ντενίς.

Όπως μετέδιδαν νωρίτερα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, έξι ύποπτοι βρίσκονταν στο διαμέρισμα το οποίο πολιορκήθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες. Εκτός του Αμπααούντ, στο διαμέρισμα φέρονταν να βρίσκονταν ο δεύτερος ύποπτος για τις επιθέσεις, Salah Abdeslam, ενώ ένα άλλο άτομο φέρεται να είναι ο ένατος δράστης των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις έρευνες, οι ύποπτοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που είχαν οχυρωθεί στο διαμέρισμα στο Παρίσι σχεδίαζαν επίθεση στο επιχειρηματικό κέντρο La Defense, μεταδίδει το Reuters.

Δείτε τι συμβαίνει αυτήν την ώρα στο Saint Denis:

Εν τω μεταξύ, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σήμερα δεν θα ανοίξουν τα σχολεία στο κέντρο του Σεν Ντενί, όπου διεξάγεται από την αυγή η μεγάλη αυτή επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής.

Ζητήθηκε "από τον πληθυσμό να αποφεύγει πάση θυσία τη ζώνη του κέντρου της πόλης", σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης έχει διακοπεί η λειτουργία του μετρό, των λεωφορείων και του τραμ που εξυπηρετεί το Σεν Ντενί λόγω της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη διοίκηση των μέσων μεταφοράς RATP.

Και ένατος δράστης

Εν τω μεταξύ, ένα βίντεο πιστοποιεί την ύπαρξη ενός ακόμη -του ένατου- δράστη των επιθέσεων που διαπράχθηκαν την Παρασκευή στο Παρίσι, δήλωσαν απόψε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστικές πηγές και πηγές στην αστυνομία.

Το πρόσωπο αυτό φέρεται να επέβαινε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τις ένοπλες επιθέσεις σε μπαρ και εστιατόρια στο Παρίσι την Παρασκευή, και ο άνδρας, αγνώστων στοιχείων, καταζητείται, ανέφεραν δύο πηγές και στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Τρεις άνδρες επέβαιναν στο αυτοκίνητο μάρκας Seat, χρώματος μαύρο, που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στα μπαρ και τα εστιατόρια», δήλωσε δικαστική πηγή.

Η πηγή αυτή πρόσθεσε πως οι διωκτικές αρχές εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι πλάι στον Σαλά Αμπντεσλάμ, που καταζητείται από την αστυνομία, και τον αδερφό του Μπραχίμ, που ανατινάχθηκε στην επίθεση, υπήρχε ένας τρίτος άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

«Αναζητείται», ανέφερε μια δεύτερη πηγή, που πρόσκειται στην έρευνα.

«Πάμε»

Εξάλλου, ένα κινητό με χάρτη του θεάτρου Bataclan και ένα μήνυμα με την παρακίνηση «πάμε» βρέθηκε κοντά στο μέρος όπου δολοφονήθηκαν 89 άτομα από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ενώ παρακολουθούσαν μια συναυλία την Παρασκευή, είπε άτομο που συμμετέχει στις έρευνες.

Επιβεβαιώνοντας αναφορές στον γαλλικό ιστότοπο Mediapart και στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN, η πηγή είπε ότι το κινητό βρέθηκε σε σκουπιδοτενεκέ κοντά στο θέατρο Bataclan, όπου σημειώθηκε το πιο αιματηρό από τα θανατηφόρα επεισόδια στο Παρίσι, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 129 άτομα συνολικά.

Απειλές για βόμβες σε αεροσκάφη της Air France

Δύο πτήσεις της Air France με προορισμό το Παρίσι πραγματοποίησαν αναγκαστική προσγείωση τα ξημερώματα της Τετάρτης, εξαιτίας απειλών για βόμβα.

Όπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, πρόκειται για την πτήση 65 που ξεκίνησε από το Λος Άντζελες με προορισμό το Παρίσι και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Σολτ Λέικ Σίτι.

Λίγη ώρα αργότερα, η πτήση 55 της Air France από την Ουάσινγκτον με προορισμό το αεροδρόμιο Charles-de-Gaulle στο Παρίσι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χάλιφαξ, της Νέας Σκοτίας, επίσης λόγω απειλής βόμβας, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι το ίδιο πρόσωπο πίσω από τα δύο απειλητικά τηλεφωνήματα.

Το FBI πάντως ανακοίνωσε πως δεν βρέθηκαν αποδείξεις που να καθιστούν "αξιόπιστες" τις απειλές για βόμβα στην πτήση από το Λος Άντζελες

Συναγερμός στη Γερμανία

Εν τω μεταξύ, γερμανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των κορυφαίων υπουργών της, με συμμετοχή και των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, με θέμα την ασφάλεια της χώρας. 

Αναφερόμενη στην ακύρωση του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα, η καγκελάριος Μέρκελ, σε μια σύντομη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, ίσως οι πιο δύσκολες δεδομένων των αλληλοσυγκρουόμενων προτεραιοτήτων της ελευθερίας και της ασφάλειας. Χθες όμως ήταν σωστό να ληφθεί απόφαση με βάση την ασφάλεια».

Χθες η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκε ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Γερμανία και την Ολλανδία για λόγους ασφαλείας, ενώ έκλεισε τους σταθμούς του μετρό και του τραμ.

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας χαρακτήρισε "σωστή" την απόφαση για την ακύρωση του αγώνα, λέγοντας πως υπήρξαν ενδείξεις υπαρκτού κινδύνου, ωστόσο δήλωσε πως δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες εμπιστευτικών πληροφοριών.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε χθες στη γερμανική τηλεόραση ότι ο αγώνας ακυρώθηκε μετά από πληροφορίες πως είχε σχεδιαστεί βομβιστική επίθεση στο γήπεδο του Ανόβερο, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, έχει εντοπιστεί όχημα που φέρεται να είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά έξω από το στάδιο. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

«Επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία ελήφθη έπειτα από πολλές πληροφορίες που λάβαμε για μια πιθανή επίθεση, οι οποίες πριν από τον αγώνα πύκνωσαν πολύ», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, αναφερόμενος στην ακύρωση του φιλικού αγώνα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ. Ντε Μεζιέρ δήλωσε ακόμη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι δεν σκοπεύει να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, διότι αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες, ή να δυσχεράνουν το έργο των αρχών στο μέλλον.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους διευκρίνισε ότι ως τώρα δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα ότι βρέθηκε ασθενοφόρο με εκρηκτικά κοντά στο στάδιο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας, η απειλή ήταν «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και η σχετική ενημέρωση έφτασε στο Βερολίνο από μυστική υπηρεσία ξένης χώρας, και πιο συγκεκριμένα από τη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ το ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv και το Spiegel-online κάνουν λόγο για νέο ύποπτο αντικείμενο που εντοπίστηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ανόβερου αλλά και για εκρηκτικό μηχανισμό που επρόκειτο να πυροδοτηθεί μέσα στο στάδιο.

Στην πόλη του Ανόβερου έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, ενώ διεξάγονται έλεγχοι σε πεζούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας του Ανόβερου Φόλκερ Κλούβε, ειδοποιήθηκαν όλοι οι διοργανωτές συναυλιών στην πόλη και τους συνεστήθη να ακυρώσουν τις αποψινές εκδηλώσεις.

Η εφημερίδα Syker Kreiszeitung της περιοχής του Ανόβερου μετέδωσε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι κοντά στο στάδιο εντοπίστηκε ένα «ύποπτο» πρόσωπο, γνωστό στις αρχές.

Νωρίτερα την Τρίτη, μια εγκατελειμμένη βαλίτσα στο Ανόβερο κίνησε υποψίες και οδήγησε τους αξιωματούχους να σφραγίσουν την περιοχή γύρω από το στάδιο, αλλά η αστυνομία έδωσε το πράσινο φώς.

Σημειώνεται πως στο παιχνίδι είχε προγραμματιστεί να παρευρεθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η καγκελάριος έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία. Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν είχε φτάσει στο στάδιο. Την Κυριακή η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε ψηφίσει ομόφωνα υπέρ της διεξαγωγής του αγώνα.

Ταυτόχρονα, εκκενώθηκε και η TUI-Arena στο Ανόβερο, όπου απόψε θα έδινε συναυλία το συγκρότημα Soehne Mannheims. Δεν έγινε ωστόσο γνωστό αν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή και για τον συναυλιακό χώρο.

«Η ασφάλεια έχει πάντα προτεραιότητα. Είναι ένας φόβος που έχει πάντα κανείς. Εμπιστεύομαι την αστυνομία ότι έλαβε εδώ τη σωστή απόφαση. Όταν υπάρχει μια κατάσταση κινδύνου, πρέπει να γίνονται τέτοια βήματα», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Στέφαν Σόστοκ, αναφερόμενος στα δύο περιστατικά.

Μεντβέντεφ: Να δοθεί παγκόσμια απάντηση στην τρομοκρατία

Η τρομοκρατία θέτει μια πρόκληση παγκοσμίως και ως εκ τούτου πρέπει να της δοθεί μια παγκόσμια απάντηση, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, ο Μεντβέντεφ σημείωσε: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που αντιμετώπισαν μόλις η Ρωσία και η Γαλλία επηρέασαν ολόκληρο τον κόσμο. Η εξάπλωση της τρομοκρατίας συνιστά πράγματι μια πρόκληση παγκοσμίως και αξιώνει μια ενωμένη απάντηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v