Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορούν να εξαλειφθούν αν δεν υπάρξει πολιτικός διακανονισμός στη Συρία, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως τόνισε, δεν μπορεί να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία όσο παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσσαντ.
Κατά τον ίδιο, η Ρωσία και το Ιράν πρέπει να κάνουν μια «θεμελιώδη αλλαγή» σε ότι αφορά τη στήριξη που παρέχουν στον Άσσαντ, όμως αυτό ίσως χρειαστεί χρόνο.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει χρονοδιάγραμμα μετάβασης που να προβλέπει εκλογές στη Συρία όσο περιοχές της χώρας ελέγχονται από τους αντάρτες. "Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόλις θα έχουμε αρχίσει να νικάμε την τρομοκρατία. Δεν μπορείτε να αποσπάσετε τίποτε πολιτικά, όσο έχετε τρομοκράτες που καταλαμβάνουν πολλές περιοχές στη Συρία". Μόλις διευθετηθεί η κατάσταση, "ενάμιση έως δύο χρόνια αρκούν για μια μετάβαση".
Η βούληση του Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία έχει επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Γαλλίας που υποστηρίζουν την εξέγερση στη χώρα και της Ρωσίας, που είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους της Δαμασκού.
Ωστόσο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και τη βομβιστική επίθεση εναντίον ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στο αιγυπτιακό Σινά, οι χώρες αυτές δείχνουν όλο και περισσότερο διατεθειμένες να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον των τζιχαντιστών.
Ο Άσαντ είπε επίσης ότι η χώρα του που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο δεν είναι "λίπασμα" για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι ευθύνονται για τη γέννησή της.
"Μπορώ να σας πω ότι το ΙΚ δεν έχει φυσικό εκκολαπτήριο, κοινωνικό εκκολαπτήριο στο εσωτερικό της Συρίας", τόνισε ο Άσαντ. Επέμεινε στο γεγονός ότι τζιχαντιστές που έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Παρίσι και αλλού, μπορούν να δρουν με τον τρόπο αυτό χάρη στην "υποστήριξη των Τούρκων, των Σαουδαράβων και πολιτών του Κατάρ, και φυσικά χάρη στην πολιτική της Δύσης που έχει υποστηρίξει τους τρομοκράτες ποικιλοτρόπως".
Το ΙΚ "δεν ξεκίνησε από τη Συρία. Ξεκίνησε στο Ιράκ και πρωτύτερα από το Αφγανιστάν", δήλωσε ο Άσαντ, ο οποίος χρησιμοποίησε μια φράση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ότι "ο πόλεμος στο Ιράκ συνέβαλε στη δημιουργία του ΙΚ". "Η παραδοχή του αυτή είναι η πιο σημαντική απόδειξη", δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας.
Φίσερ: Δεν βλέπει σύντομα αλλαγή εξουσίας
Εν τω μεταξύ, μετά τις συνομιλίες που είχε στη Βιέννη με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ τον Β', ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει υπεραισιοδοξία για σύντομη αλλαγή εξουσίας στη Συρία.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκινά τώρα και στην οποία η Ιορδανία θα παίζει έναν σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο, δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ελπίδα ότι πρόκειται για ένα θέμα μερικών μόνων εβδομάδων, σημείωσε ο κ. Φίσερ.
Στην πρόσφατη, τέταρτη στη σειρά, Σύνοδο για τη Συρία στη Βιέννη το περασμένο Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν παρουσιάσει το σχέδιο της διεθνούς κοινότητας για μια ειρηνική λύση στη Συρία, στο οποίο προβλέπεται μια κατάπαυση του πυρός και μια μεταβατική κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες, αποτελούμενα από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης Άσαντ και δυνάμεις της αντιπολίτευσης - με τον Αμερικανό υπουργό να θεωρεί πως η Συρία απέχει μόνον λίγες εβδομάδες από μια «μεγάλη μετάβαση».
Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός πρόεδρος ανέφερε πως κατά την εκτίμησή του, ούτε ο ίδιος, ούτε ο Ιορδανός βασιλιάς θα τολμούσαν να εγείρουν την ελπίδα ότι η μετάβαση αυτή είναι θέμα μόνον λίγων εβδομάδων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά είναι πρόωρο να προβλεφθεί ένα χρονικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την επίλυση των προβλημάτων».
Θέμα της επίσκεψης του Ιορδανού μονάρχη, ήταν επίσης τα εκατομμύρια προσφύγων λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με την Αυστρία να αναμένει εφέτος έως και 95.000 αναζητούντες προστασία, ενώ η Ιορδανία φιλοξενεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.
Κατά τη συνάντηση του με τον βασιλιά της Ιορδανίας, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε την υποστήριξη της Αυστρίας για τις γειτονικές χώρες της Συρίας, σημειώνοντας πως οι πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία θέλουν να παραμείνουν κοντά στην πατρίδα τους, στην περιοχή τους, αλλά οι προϋποθέσεις-πλαίσιο για κάτι τέτοιο, έχουν επιδεινωθεί πολύ κατά τους τελευταίους μήνες.