Όλη η Ευρώπη ψάχνει τρομοκράτες

Αστυνομικές επιχειρήσεις στο Βέλγιο για τη σύλληψη υπόπτων, σε σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Για χημικό και βακτηριακό πόλεμο προειδοποιεί ο Γάλλος πρωθυπουργός. Δεν αποκλείονται και νέες επιθέσεις από το ΙΚ, λέει η Europol, ενώ το FBI προειδοποιεί την Ιταλία για "χτύπημα". Το σχέδιο για επίθεση στη Γερμανία.

Όλη η Ευρώπη ψάχνει τρομοκράτες

Έξι επιδρομές στις περιοχές Molenbeek και Jette των Βρυξελλών, οι οποίες σχετίζονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, πραγματοποίησε η αστυνομία του Βελγίου, σύμφωνα με κυβερνητικές και αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η αστυνομία ανέφερε πως πραγματοποιήθηκε μια επιχείρηση στην περιοχή Molenbeek και μια άλλη στη γειτονική Jette, χωρίς όμως να δηλώνει αν υπήρξαν συλλήψεις.

Η κυβερνητική πηγή από την πλευρά της αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες ή να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι επιδρομές συνδέονται με έναν από τους βομβιστές του Παρισιού, τον Bilal Hadfi.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel δεσμεύτηκε για επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής βίας, ενώ, σε ομιλία του στο βελγικό κοινοβούλιο, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα φέρει νέους νόμους για τη φυλάκιση τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία, για την απαγόρευση όσων κηρύττουν μίσος και για το κλείσιμο μη εγγεγραμμένων τόπων λατρείας, ως απάντηση στις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Για χημικό πόλεμο προειδοποιεί ο Βαλς

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, μιλώντας ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου και προσπαθώντας να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία κατά τρεις μήνες, προειδοποίησε για τον κίνδυνο χημικού και βακτηριακού πολέμου.

«Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα. Το λέω με όλες τις επιφυλάξεις. Όμως γνωρίζουμε και έχουμε υπόψη ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος χημικών ή βακτηριακών όπλων», δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου.

«Η μακάβρια φαντασία των 'εγκεφάλων' είναι απεριόριστη», δήλωσε σε ομιλία στο κοινοβούλιο, που πραγματοποιείται προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.

"Είμαστε σε πόλεμο, όχι σε έναν πόλεμο στον οποίο η Ιστορία μάς έχει κατά τραγικό τρόπο συνηθίσει. Αλλά σε έναν νέο πόλεμο, εξωτερικό και εσωτερικό, όπου ο τρόμος είναι ο πρώτος στόχος και το πρώτο όπλο", τόνισε.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι Γάλλοι αστυνομικοί θα μπορούν να οπλοφορούν και όταν θα βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, εάν το επιθυμούν και αφού το γνωστοποιήσουν στους ανωτέρους τους.

Οι αστυνομικοί θα μπορούν να κρατούν το υπηρεσιακό τους όπλο και να το χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ θα πρέπει να φορούν ένα διακριτικό που θα αναγράφει "αστυνομία" για την αποφυγή σύγχυσης σε περίπτωση επέμβασής τους, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τα αστυνομικά συνδικάτα είχαν διατυπώσει από το Σάββατο, την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων, αίτημα για συστηματικότερο και θεσμικό οπλισμό των αστυνομικών, κυρίως κατά τις ημέρες του ρεπό τους.

Europol: Πιθανές και νέες επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Europol, Rob Wainwright, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με νέες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, μετά το μακελειό στο Παρίσι.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε πως είναι πιθανές νέες επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους αντιπροσωπεύουν «την πιο σοβαρή τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια».

Ο ίδιος συνέκρινε τις επιθέσεις στο Παρίσι με αυτές στο Μουμπάι το 2008, όπου έχασαν τη ζωή τους 166 άνθρωποι. "Η πραγματικότητα αυτού που συνέβη στο Μουμπάι τότε έχει φτάσει τώρα στην Ευρώπη", είπε. 

"Είναι ξεκάθαρα, ως εκ τούτου, μια πιο σημαντική και απειλητική μορφή τρομοκρατίας από το φαινόμενο του 'μόνου παίκτη'", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από μεμονωμένα άτομα ή μικρές ομάδες που εμπνέονται από το Ισλαμικό Κράτος. 

"Είναι επίσης μια ξεκάθαρη δήλωση πρόθεσης από το ΙΚ να εξάγει το βίαιο brand της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, να το φέρει στη διεθνή σκηνή", σημείωσε ο κ. Wainwright.

Σημειώνεται πως αύριο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, με θέμα τη λήψη μέτρων στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι.

FBI: Προειδοποιεί την Ιταλία για «χτύπημα» του Ισλαμικού Κράτους

Νωρίτερα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ προειδοποίησε τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες ότι υπάρχει κίνδυνος να διαπραχθούν τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σε ιταλικό έδαφος, αλλά και στο Βατικανό.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «σε απόρρητο έγγραφο που διαβιβάστηκε στις αρχές της Ιταλίας, αναφέρεται ότι υπάρχουν τρεις πιθανοί στόχοι: η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, το θέατρο Λα Σκάλα και ο καθεδρικός ναός Ντουόμο στο Μιλάνο».

«Βάσει των στοιχείων αυτών, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας», γράφει η ιταλική εφημερίδα Ιl Fatto Quotidiano, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa αναφέρει ότι το FBI απέστειλε στις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και πέντε ονόματα υπόπτων, αραβικής καταγωγής, καλώντας να γίνουν διεξοδικές έρευνες.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, οι υπηρεσίες ασφαλείας της οποίας ήδη αναζητούν πέντε πιθανούς υπόπτους.

Η Ιταλία, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, αύξησε το επίπεδο συναγερμού της στο 2, το υψηλότερο δυνατό επίπεδο, απουσία άμεσης απειλής στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Paolo Gentiloni δήλωσε πως η αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη είχε συστήσει στους τουρίστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, όμως δεν συνέστησε αποφυγή ταξιδιού.

Σε συναγερμό για πρώτη φορά η Σουηδία

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Σουηδία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στο "υψηλό", καθώς ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η αστυνομία αναζητά ύποπτο ο οποίος φέρεται να σχεδιάζει τρομοκρατικές ενέργειες στη Σουηδία.

Bild: Σχεδίαζαν επίθεση με εκρηκτικά στο στάδιο του Ανόβερου

Εξάλλου, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για τη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, μια ομάδα πολλών δραστών σχεδίαζε να πυροδοτήσει εκρηκτικά στο στάδιο του Ανόβερου, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας την Τρίτη, ο οποίος και αναβλήθηκε.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι περιήλθε στην κατοχή της ένα έγγραφο το οποίο δόθηκε από τη γερμανική υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών στον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ την Τρίτη. Το περιεχόμενο του εγγράφου φέρεται να ήταν τόσο σοκαριστικό που οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ακυρώσουν τον αγώνα.

Βασιζόμενο σε πληροφορίες από μια ξένη υπηρεσία, το έγγραφο περιέγραφε λεπτομερώς πώς μια ομάδα αρκετών δραστών σχεδίαζε να πυροδοτήσει εκρηκτικά στο στάδιο του Ανόβερου, καθώς και μία βόμβα στο κέντρο της πόλης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι δράστες σκόπευαν να μεταφέρουν κρυφά τα εκρηκτικά στο στάδιο μέσα σε ένα ασθενοφόρο, εξηγεί η Bild επικαλούμενη το έγγραφο. Ο αρχηγός της ομάδας επρόκειτο να βιντεοσκοπήσει την επίθεση στο στάδιο, ενώ μετά τα μεσάνυχτα είχε σχεδιαστεί μια άλλη επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ανόβερου.

Παρ' όλα αυτά οι γερμανικές αρχές δεν έχουν εντοπίσει εκρηκτικά στο γήπεδο.

Χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ δήλωσε ότι «υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις για συγκεκριμένο κίνδυνο βάσει απόρρητων και μυστικών πληροφοριών», γεγονός που ώθησε τις αρχές να ακυρώσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα, τον οποίο αναμενόταν να παρακολουθήσει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Προς το παρόν το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα της Bild.

Αντιτρομοκρατικό σχέδιο από τη Ρωσία

Εκτός Ευρώπης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε πως η Μόσχα αναμένει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει την απόφασή της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Η Ρωσία κυκλοφόρησε χθες ένα τροποποιημένο προσχέδιο απόφασης, με το οποίο ζητά μεγαλύτερο συντονισμό των διαφόρων δυνάμεων στην καταπολέμηση των εξτρεμιστών, με τη Μόσχα να τονίζει πως η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία ως προϋπόθεση για έναν ενωμένο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι «απαράδεκτη».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vitaly Churkin, η Συρία πρέπει να έχει ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας πως «το να αγνοηθεί η κυβέρνηση της Συρίας είναι κάτι που οπωσδήποτε αποδυναμώνει την πιθανότητα του κοινού μας αγώνα».

Προσχέδιο απόφασης σχεδιάζει και η Γαλλία, η οποία όμως είπε πως θα εξετάσει προσεκτικά το προσχέδιο της Ρωσίας και θα εξετάσει την ενσωμάτωση ορισμένων στοιχείων της στη δική της πρόταση.

 

Παράλληλα, οι επικεφαλής των χωρών της περιοχής του Ειρηνικού δεσμεύτηκαν σήμερα να μην αφήσουν την τρομοκρατία να υπονομεύσει τις αξίες που στηρίζουν τις ελεύθερες και ανοικτές οικονομίες, λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη για αυξημένη διεθνή συνεργασία στην καταπολέμηση της μάστιγας αυτής.

«Υπό τη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, στη Βηρυτό και κατά του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά  και αλλού, καταδικάζουμε σθεναρά όλες τις πράξεις, μεθόδους και πρακτικές τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις τους», ανέφεραν σε διακήρυξή τους μετά τη σύνοδο της APEC στη Μανίλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v