Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερημη πόλη και τη Δευτέρα οι Βρυξέλλες

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού θα παραμείνουν και σήμερα οι Βρυξέλλες. Κλειστό θα είναι το μετρό, ενώ δεν θα ανοίξουν τα σχολεία. Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τζιχαντιστή. Στη δημοσιότητα η φωτογραφία ενός ακόμη βομβιστή από τις γαλλικές αρχές.

Ερημη πόλη και τη Δευτέρα οι Βρυξέλλες

Η περιοχή των Βρυξελλών θα παραμείνει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και σήμερα, Δευτέρα, όπου το μετρό δεν θα λειτουργήσει και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά εξαιτίας «σοβαρών και επικείμενων» απειλών για επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για «κατάσταση εξαιρετικού χαρακτήρα».

«Ελήφθη η απόφαση για τον περιορισμό των μεγάλων εκδηλώσεων, για τη διατήρηση της διακοπής της λειτουργίας του μετρό. Τα σχολεία θα είναι κλειστά αύριο στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ανθρωποκυνηγητό για τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ

Συνεχίζεται η αναζήτηση για τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είναι ύποπτος ότι διαδραμάτισε τουλάχιστον επιμελητειακό ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.

Ο Αμπντεσλάμ, που έχει χαρακτηριστεί από τον βελγικό Τύπο «νούμερο ένα δημόσιος κίνδυνος», εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης οκτώ ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο αδελφός του Μπραχίμ πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε σε ένα εστιατόριο του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου.

Γάλλος που ζούσε στο Βέλγιο, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, φέρεται να συνόδευσε τους βομβιστές αυτοκτονίας που πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς. Στη συνέχεια διέφυγε με δύο ακόμη άνδρες προς το Βέλγιο.

«Ήταν ιδιαίτερα νευρικός» και «ίσως έτοιμος να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που έφερε», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI η Καρίν Κουκελέ, δικηγόρος ενός εκ των ανδρών που ισχυρίζονται ότι βοήθησαν τον Σάλαχ να διαφύγει στο Βέλγιο.

Οι τρεις επιβάτες του αυτοκινήτου «δεν μίλησαν και πολύ» στη διάρκεια της διαδρομής.

«Ο πελάτης μου φοβόταν πολύ», πρόσθεσε η Κουκελέ. «Ο πελάτης μου δεν έκανε λόγο για όπλα, αλλά για ένα μεγάλο γιλέκο» το οποίο φορούσε ο Αμπντεσλάμ, στο οποίο έκρυβε «μάλλον (...) μια ζώνη με εκρηκτικά ή κάτι παρόμοιο».

Σε ό,τι αφορά στις συνεχιζόμενες έρευνες, κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν την Παρασκευή εναντίον ενός υπόπτου που συνελήφθη στο Βέλγιο. Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα, όχι όμως και εκρηκτικά, όπως διευκρίνισε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Να παραδοθεί ζητά ο αδερφός του Αμπντεσλάμ

Ο Μοχαμέτ Αμπντεσλάμ, αδελφός του υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενου αυτή τη στιγμή στο Βέλγιο, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, μιλώντας σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό κάλεσε σήμερα τον αδερφό του να παραδοθεί στις βελγικές αρχές. «Προτιμώ να τον δω στη φυλακή παρά στο νεκροταφείο», είπε. Ο τρίτος από τους αδελφούς Αντεσλάμ, ο Μπραχίμ, ήταν ένας από τους καμικάζι που ανατινάχτηκαν την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ο Μοχαμέντ Αμπντεσλάμ είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί την προσχώρηση των αδελφών του στους τζιχαντιστές. Είχε ανακριθεί από τη βελγική αστυνομία λίγο μετά το μακελειό στο Παρίσι, αλλά αφέθηκε ελεύθερος αποδεικνύοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με την τρομοκρατική επίθεση. Άφησε να εννοηθεί ότι ο καταζητούμενος αδελφός του μετανόησε την τελευταία στιγμή και δεν έλαβε μέρος στην τρομοκρατική επίθεση.

Στη δημοσιότητα η φωτογραφία ενός ακόμη βομβιστή

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι γαλλικές αρχές την φωτογραφία ενός ακόμη βομβιστή αυτοκτονίας έξω από το γήπεδο «Σταντ Ντε Φρανς», την ημέρα του μακελειού στην καρδιά του Παρισιού, την προηγούμενη Παρασκευή, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι και να τραυματιστούν 350.

Οι αρχές ζητούν από όποιον γνωρίζει να δώσει πληροφορίες για τον δράστη.

Πρόκειται για τον δεύτερο βομβιστή που πέρασε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Λέρο, στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, πληροφορίες που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι οι γαλλικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταλούν στην Ελλάδα άνδρες της αντιτρομοκρατικής της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, η χώρα μας είναι ευάλωτη στα σύνορά της λόγω της αθρόας διέλευσης προσφύγων και χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v