Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνη κλιμάκωση μετά την κατάρριψη του Su-24 από την Τουρκία

Ρωσικό αεροσκάφος κατέρριψαν οι Τούρκοι υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο. Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ για να εξετάσει τις εξελίξεις. Για «σοβαρό περιστατικό» μιλά η Μόσχα που απορρίπτει τις κατηγορίες. Νεκρός θεωρείται τουλάχιστον ο ένας πιλότος.

Επικίνδυνη κλιμάκωση μετά την κατάρριψη του Su-24 από την Τουρκία

Εκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 18:00 ώρα Ελλάδας, μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού Su-24. . Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της Τουρκίας.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη καθώς νωρίτερα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό περιστατικό», ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές υποστήριξαν ότι δυο τουρκικά F-16 κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό μετά από 10 προειδοποιήσεις μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών. Δύο πολεμικά αεροπλάνα προσέγγισαν τα τουρκικά σύνορα με την Συρία και προειδοποιήθηκαν προτού καταρριφθεί το ένα από αυτά, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είχε πληροφορίες πως παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της. Εδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα απεικόνιση ραντάρ (δείτε παρακάτω) που δείχνει παραβίαση των συνόρων της. 

Σύμφωνα με πηγές οι πιλότοι του αεροσκάφους εκτοξεύτηκαν με το κάθισμά τους και στη συνέχεια έκαναν χρήση του αλεξίπτωτου. Το πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε πολύ κοντά στην πόλη Λαττάκεια. 

Μαχητές των τουρκμενικών δυνάμεων στη Συρία υποστηρίζουν ότι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τους δύο πιλότους του μαχητικού , ενώ προσέγγιζαν στο έδαφος με τα αλεξίπτωτά τους, αφού είχαν κάνει χρήση με επιτυχία του συστήματος εκτόξευσης, είπε σε δημοσιογράφος αναπληρωτής διοικητής μιας ταξιαρχίας των τουρκμενικών δυνάμεων.

«Και οι δύο πιλότοι εντοπίστηκαν νεκροί. Οι σύντροφοί μας άνοιξαν πυρ ενώ εκείνοι βρίσκονταν στον αέρα και τους σκότωσαν» πριν προσγειωθούν στο έδαφος, δήλωσε ο Αλπασλάν Τζελίκ, αναπληρωτής διοικητής μιας ταξιαρχίας των τουρκμενικών δυνάμεων σε περιοχή κοντά στο συριακό χωριό Γιαμάντι.

Ο ίδιος κρατούσε στα χέρια του, όπως τουλάχιστον υποστήριξε, ένα κομμάτι από το αλεξίπτωτο ενός εκ των πιλότων.

Ωστόσο τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως τουλάχιστον ο ένας πιλότος ζει.

Αρνείται τις παραβιάσεις η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αντικρούει τα τουρκικά επιχειρήματα, υποστηρίζοντας ότι δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, σημειώνοντας ότι μπορεί να αποδείξει πως το μαχητικό βρισκόταν καθ' ολη τη διάρκεια της πτήσης του πάνω από συριακό έδαφος. Προσθέτει επίσης πως η κατάρριψη του μαχητικού φέρεται να έγινε από το έδαφος.

O εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η κατάρριψη του αεροπλάνου είναι ένα "πολύ σοβαρό περιστατικό", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα. "Είναι απλά αδύνατο να πούμε κάτι χωρίς να έχουμε πλήρη πληροφόρηση" ανέφερε ο Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputink o Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Τουρκία.

Σύσκεψη υπό τον Ερντογάν

Πηγές της τουρκικής προεδρίας δήλωσαν πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προεδρεύσει μιας υψηλόβαθμης συνόδου ασφαλείας, κατά την οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.

Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτγολου, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουζί Ακάρ, ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT Χακάν Φιντάν και ορισμένοι υπουργοί, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

ΗΠΑ: Εξετάζουμε όλα τα δεδομένα

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν τα δεδομένα προκειμένου να διευκρινίσουν πού ακριβώς συνέβη το περιστατικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Στίβ Ουόρεν.

Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους 10 φορές προτού εμπλακεί και ότι οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν, ο Ουόρεν δήλωσε σε μια ενημέρωση στο Πεντάγωνο:

«Μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό. Ναι».

Ο Στιβ Ουόρεν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές σε μια βιντεοδιάσκεψη ενώ βρισκόταν στη Βαγδάτη, προσέθεσε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο Ρώσοι πιλότοι.

Απώλειες για μετοχές και τουρκική λίρα

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων οι ρωσικές μετοχές υποχωρούν, οδεύοντας για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών. Ο δείκτης Micex στην Μόσχα βουτάει 1,9%.

Μεγάλες πιέσεις εκδηλώθηκαν και στην τουρκική λίρα η οποία υποχωρεί 0,8% έναντι του δολαρίου. Στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης BIST 100 διολίσθησε 1,6%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v