Νέες συγχωνεύσεις για τις ισπανικές τράπεζες

Οι τράπεζες δέχονται «τρομερή πίεση». Τα χαμηλά επιτόκια, η αδύναμη ζήτηση για στεγαστικά και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στην επιχειρηματική πίστη πλήττουν τα κέρδη. Κύριοι στόχοι των νέων συμφωνιών οι κρατικοποιημένες Bankia και Liberbank.

Νέες συγχωνεύσεις για τις ισπανικές τράπεζες

Δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων και αποκτήσεων περιμένει την ισπανική τραπεζική βιομηχανία, τρία χρόνια αφού η κρίση χρέους στην Ευρώπη πυροδότησε τη μεγαλύτερη έξοδο στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, η αδύναμη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης έχουν πλήξει τα κέρδη, παρότι η οικονομία της Ισπανίας ξεπερνά την ανάπτυξη των περισσοτέρων ανεπτυγμένων κρατών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εκλογές το Δεκέμβριο θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο σε διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις στις αρχές του επόμενου έτους, με το μέλλον δύο κρατικοποιημένων τραπεζών να περιλαμβάνεται στις πρώτες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει η νέα κυβέρνηση.

Οι τράπεζες στην Ισπανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται υπό «τρομερή πίεση», τόνισε αυτό το μήνα ο πρόεδρος της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Francisco Gonzalez. «Θα υπάρξει ενοποίηση τραπεζών στην Ισπανία», επεσήμανε, προσθέτοντας πως η BBVA θα είναι «εμπλεκόμενος παίκτης». Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Banco Santander, Jose Antonio Alvarez ανέφερε τον περασμένο μήνα πως η τράπεζα θα μελετήσει «όλες τις επιλογές».

Η Ισπανία έχει εννέα τράπεζες εισηγμένες σε χρηματιστήρια. Κάποιες από αυτές πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν τον νέο γύρο συμφωνιών για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές. Πάντως, δύο τράπεζες θεωρούνται στόχοι: Οι κρατικοποιημένες Bankia και Liberbank, που δεν πέρασαν με επιτυχία τα tests των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v