Ποιες ρωσοτουρκικές μπίζνες... καταρρίπτονται

«Αμεση συνέπεια θα είναι η διακοπή μιας σειράς σημαντικών κοινών οικονομικών και επιχειρηματικών πρότζεκτ, η οποία θα κοστίσει πολλά δισ. στις τουρκικές εταιρείες που σχεδίαζαν δραστηριότητες στη ρωσική αγορά», διαμήνυσε ο Μεντβέντεφ.

Ποιες ρωσοτουρκικές μπίζνες... καταρρίπτονται

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας βρίσκονται το επίκεντρο της σύγκρουσης Ρωσίας και Τουρκίας. Άλλωστε στις δηλώσεις που έκανε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ (φωτ.) ήταν σαφής: «Η Τουρκία υπονομεύει τις μακροχρόνιες σχέσεις καλής γειτονίας με τη Ρωσία, σε όλους τους τομείς, ακόμα και στην οικονομία και τις ανθρωπιστικές υποθέσεις» και για να μη υπάρξουν παρερμηνείες διευκρίνισε λέγοντας ότι: «Αμεση συνέπεια θα είναι η διακοπή μιας σειράς σημαντικών κοινών οικονομικών και επιχειρηματικών πρότζεκτ, η οποία θα κοστίσει πολλά δισ. στις τουρκικές εταιρείες που σχεδίαζαν δραστηριότητες στη ρωσική αγορά»

Το σίγουρο είναι ότι ο τομέας της ενέργειας θα βρεθεί στο επίκεντρο. Τα σχέδια για τον Turkish Stream φαίνεται ότι έχουν παγώσει αλλά αυτό είναι ένα σχετικά μικρό πρόβλημα καθώς η Τουρκία είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Gazprom (πρώτη είναι η Γερμανία), και είναι η μόνη ευρωπαϊκή αγορά με μεγάλες δυνατότητες επέκτασης κατά την επόμενη δεκαετία.

Η Ρωσία προμηθεύει τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου της Τουρκίας. Η Άγκυρα είναι δυσανάλογα (μέχρι 65% και αυξάνεται) εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και η κατανάλωσή της αυξάνεται, αγγίζοντας τα 51,8 bcm το 2014. Η τάση αυτή δεν έχει αλλάξει παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, το 2010, η Τουρκία μεσολάβησε για μια συμφωνία με την ελεγχόμενη από το κράτος ρωσική επιχείρηση AtomStroyExport για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, ένα έργο αξίας 20 δισ. δολαρίων. Η ρωσική εταιρεία δεν θα κατασκευάσει μόνο το εργοστάσιο, αλλά θα κατέχει επίσης ένα ποσοστό που θα της επιτρέπει τον έλεγχο σε αυτό.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος των Ρώσων στις τουριστικές ροές στην Τουρκία καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις ρώσων τουριστικών πρακτόρων το καλοκαίρι που πέρασε η Τουρκία ήταν ο κυριότερος προορισμός των Ρώσων για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η σύσταση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ,στους ρώσους τουρίστες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία, κατατάσσοντάς την στις επικίνδυνες περιοχές μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τη Rostourism, σήμερα στη χώρα βρίσκονται περίπου 10.000 ρώσοι τουρίστες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v