Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Γιατί η Ευρώπη θα έχει καλύτερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ

Αναμένεται απόκλιση μεταξύ ευρωπαϊκής και αμερικανικής νομισματικής πολιτικής το ερχόμενο διάστημα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ευρώ και ισχυροποίηση του δολαρίου. Η διαφορά στις αποδόσεις θα γίνει πιο σαφής μέσα σε 12 μήνες.

Goldman Sachs: Γιατί η Ευρώπη θα έχει καλύτερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ

Με τα αμερικανικά επιτόκια έτοιμα να ανέβουν και τα ευρωπαϊκά πιθανότατα να μειωθούν ακόμη περισσότερο, κάποια περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη μάλλον αποτελούν ευκαιρίες, τονίζει η Goldman Sachs σύμφωνα με το CNBC.

«Περιμένουμε η ΕΚΤ να προχωρήσει σε περισσότερη χαλάρωση κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ώστε να αντισταθμίσει τον κίνδυνο να πέσει ο πληθωρισμός», τόνισε σε αναφορά της η τράπεζα την Τετάρτη, προβλέποντας πως το επιτόκιο καταθέσεων θα πέσει κατά 10 μονάδες βάσης σε μείον 30 μονάδες βάσης. Αναμένει επίσης πως η κεντρική τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2017.

Αυτό πιθανώς θα αποδυναμώσει το ευρώ, καθώς τα κεφάλαια ρέουν από το νόμισμα προς περιουσιακά στοιχεία με καλύτερες αποδόσεις.

Οι πιθανές μειώσεις της ΕΚΤ έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία η Fed αναμένεται να εφαρμόσει την πρώτη αύξηση στο δείκτη αναφοράς επιτοκίου εδώ και εννέα χρόνια, στη συνεδρίασή της του Δεκεμβρίου. Αυτό μάλλον θα ισχυροποιήσει το δολάριο, αφού θα αυξήσει τις αναμενόμενες αποδόσεις στις ΗΠΑ.

Ιστορικά, όταν υπήρχε απόκλιση μεταξύ ευρωπαϊκής και αμερικανικής νομισματικής πολιτικής όπως σε αυτή την περίπτωση, «οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν σχεδόν πάντα καλύτερες επιδόσεις από τις αμερικανικές, μετά την πρώτη αύξηση από τη Fed, και η μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις γίνεται ιδιαίτερα σαφής έπειτα από 12 μήνες», ανέφερε η Goldman Sachs.

Στο μεταξύ, υπάρχουν ενδείξεις πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυτά τα βήματα, αφού ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχει υπονοήσει πως η τράπεζα μπορεί να αυξήσει ή να επεκτείνει το πρόγραμμά της. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό η τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο σε ακόμη χαμηλότερα αρνητικά επίπεδα. Προς το παρόν βρίσκεται στο -0,2%, το οποίο σημαίνει πως οι ιδιωτικές τράπεζες χρεώνονται αποτελεσματικά για τα κεφάλαια που αφήνουν στην ΕΚΤ.

«Ένα πιο αδύναμο ευρώ πιθανώς θα εξυπηρετήσει ως δυνατός καταλύτης για τις καλύτερες επιδόσεις των ευρωπαϊκών έναντι των αμερικανικών μετοχών», τόνισε η τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v